Велики петак у врањској породици

Православни верници данас обележавају Велики петак, дан који симболизује страдање Исуса Христа и његово распеће на крсту на Голготи. То је дан највеће хришћанске жалости, током кога не звоне црквена звона, пости се и фарбају ускршња јаја. Верници данас не раде послове у кући и у пољу.

На Велики петак, дан велике жалости, Гордана Цветковић из Врања фарба јаја по традиционалном рецепту.

 

"Додајем травке ове зелене обичне, додајем мало ове љуспице од лука и остане после шарено."

Јаје је симбол новог живота, а црвено, подсећа на Христову крв проливену на Голготи и легенду о јајима, која су поцрвенела, када је Христ ускрснуо.

"Офарбам прво црвена јаја пре изласка сунца. Прво јаје које офарбам седи целе године", додаје Гордана.

Велики петак се обележава строгим постом, и уздржавањем од било каквог весеља и прослава. Верници одлазе у цркву. У некадашњој џамији, цркви Свете Петке, гужва је од раних јутарњих сати.

"За здравље и за срећу исто, тако је одувек, тако нам је остало од старих, настављамо традицију".

"Не радимо у главном ништа, шетамо, у цркву долазимо и то је то", кажу неки од анкетираних грађана.

Верује се да ко се умије водом са чесме у цркви Света Петка на Велики петак, да ће читаве године бити здрав и срећан.

"Мајка из Приштине која је дошла са болесним сином није знала више где да иде како да му помогне, и она је са том водицом умила сина, и он је оздравио", каже Кате Тасић, домаћица цркве Света Петка у Врању.

У црквама се не служи литургија, не оглашавају се звона, јер су она знак радости. У неким селима у околини Врања данас се пали ватра, мештани верују да ће тако зло изгорети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи