У прокупачким селима нема довољно противградних станица

Део пољопривредног земљишта на подручју Прокупља, већ три године нема заштиту од града, јер је активна само трећина противградних станица. На осталима нема стрелаца, због ниске надокнаде, а у градској управи кажу да би њиховим додатним финансирањем, кршили закон. Има ли решења овог проблема?

У Доњој Речици, подно Јастрепца ни ове године нема ко да води борбу против градоносних облака. 

Последњи стрелац отишао је пре две године у Београд и од тада нема заинтересованих за овај тежак и одговоран, а слабо плаћени посао, каже његов отац Милан Станимировић:

"Три четвртине села, околина овде, Меровац, Булатовац, не знам да ли ради Микуловац - ово нико не ради. Неће да раде за џабе, то је грехота и срамота, од тога живимо."

Није боља ситуација ни у Доњој Стражави, где времешног стрелца Ратомира Илића нема ко да замени. Каже да има 77 година, а радим 33 године на противградној.

"Село ме моли, кажу издржи још сад па ћемо да видимо."

Мештани Микуловца и околних села, ове године ће имати бригу мање, јер је, након три године паузе, поново активна противградна станица.

"Због села и због пољопривреде, због вишања, имамо доста рода ту, доста посејаног, усађеног у ствари", каже Срба Стошић, стрелац из Микуловца.

А Славољуб Денић, воћар из Горње Стражаве наводи да им је противградна заштита преко потребна, јер су претежно воћарски крај и народ од тога живи.

Да овако окрњена противградна одбрана нема потребну ефикасност, у претходним годинама више пута су се уверили пољопривредници, којима је град уништио летину.

Да ли Републички хидрометеоролошки завод предузима неке кораке да се стање поправи, нисмо сазнали, јер и поред упорног инсистирања, нисмо успели да обезбедимо саговорника.

Град Прокупље и ове године остаје при ставу да би додатним финансирањем рада стрелаца, за шта је годишње потребно издвојити мање од милион динара, кршили закон, али ће, како незванично сазнајемо, одређена средства обезбедити за набавку ракета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи