У Ваљеву субвенције пољопривредницима и за побољшање хемијског састава земљишта

Након урађене карте плодности земљишта, коју је финансирао град Ваљево, сарадња са Пољопривредном стручном службом на унапређивању производње настављена је пројектима за нову субвенцију. Локална самоуправа финансираће стручну расподелу материјала којим ће побољшати састав земљишта.

Све лошијем квалитету земљишта, за већину воћарских култура у ваљевском крају неопходна су побољшања додавањем кречног материјала.

На основу препорука стручњака из карте плодности земљишта, локална самоуправа је увела нову субвенцију а коју су заинтересовани пољопривредници због све мањих приноса:

"Били су већи приноси, ми смо достизали до 20 тона на хектар и по, сада се то смањило", каже Будимир Симић из Брезовица. "Не можемо на хектар и по наше површине добити ни 9 тона. Да бисмо повећали принос морамо да користимо та средства. ПХ вредност нашег земљишта  је 5, то је веома ниско, треба да је подигнемо бар на 7." 

Веома кисела земљишта биће побољшана, у складу са прецизним препорукама пољопривредних стручњака. Уз кречни материјал, домаћинство које оствари право на субвенцију, добиће елаборат побољшања састава земљишта:

"На основу показаног квалитета земљишта, на основу ПХ вредности, за сваку парцелу радићемо пројекат калцизације. Тако да ће свака парцела и сваки пољопривредник који буде конкурисао добити тачну количину, потребну количину да би то земљиште имало потребни ниво киселости", наводи Светислав Марковић, директор ПССС Ваљево.

"У односу на пројекат који уради Пољопривредна стручна служба ми ћемо давати одређене количине кречног материјала", истиче Бојан Бошковић, директор ЈП "Агроразвој ваљевске долине". "Ове године планирамо да поправимо квалитет земљишта површине 200 хектара, према препорукама стручњака, а наредних година и да повећамо." 

Ваљево је и ове године издвојило више средстава за субвенције у пољопривреди. Локални буџет за пољопривреду за две године увећан је са 8 на 40 милиона динара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. апр 2019, 13:17) - anonymous [нерегистровани]

Subvencije

Bilo bi vrlo interesantno videti tu specifikaciju, jer ovo liči na SF