Улагања на југу Србије

Од 2000. године, преко Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Влада је у те три општине уложила 35 милиона евра, а међународна заједница још 95 милиона. За ову годину одређена су 264 милиона динара, од којих је 40 одсто намењено за Бујановац.

Улагано је годинама у инфраструктуру Бујановца, обнављани су дотрајали путеви и грађени нови у центру општине и у селима. Неки већи пројекти раде се више година, а инфраструктура је и даље приоритет.

"Ми настојимо да у сваком насељу асфалтирамо барем главне улице, да тамо спроведемо водовод, да се уради канализација. То ће захтевати још дуго година ангажовања и издвајања средстава како из локалног буџета, тако и из буџета Координационог тела", каже Шаип Камбери, председник Општине Бујановац.

Више од половине становника општине Бујановац живи од пољопривреде, али недостају прерађивачки капацитети. За мештане су приоритети за улагање пољопривреда и производња.

Средствима Координационог тела и Европске уније изграђен је и Економски факултет са двојезичном наставом. Одвајају се средства и за привреднике, да купе машине, опрему за производњу.

"За мала и средња предузећа бесповратна средства. Стипендирамо преко 320 ученика средњих школа, стипендирамо 30 студената у Новом Саду, као и помоћ свима онима у ургентним ситуацијама за које локална самоуправа искаже потребу", наводи Зоран Станковић, председник Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу.

За реализацију пројеката и ове године општина Бујановац добила је највише средстава од Координационог тела: 109,5 милиона динара, Прешево око 102 милиона, а Медвеђа 53 милиона динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар