Писци из бивше Југославије на фестивалу у Ужицу

У Ужицу се вечерас завршава књижевни фестивал „На пола пута” који у ужичкој Гимназији окупља књижевнике, а последњих година и средњошколце из региона.

Писац за катедром, а гимназијалци у клупама - предавање али и укрштање мишљења-тако изгледају часови књижевности у време фестивала "На пола пута" посебног и по том што ђаци и професори ужичке гимназије сами бирају учеснике. Теме и саговорници бришу границе.

"Ово ми је један од најважнијих момената током школске године јер ми у септембру већ знамо ко ће бити писци, почињемо да читамо њихова дела, размишљамо на који начин можемо да изведемо њихову причу", каже Ања Росић, ученица Гимназије у Ужицу.

"Фестивал који се бави културом и некако зближава младост из региона и показује колико смо сви на крају дана исти, како се бавимо истим стварима, како нам је хумор исти", истиче Петар Долић из Сарајева.

"Јако добро друштво", наглашава Мирза Чустовић, из Сарајева, "на истој страни књиге и отприлике можемо да дијелимо ззанимање према литератури, према било каквој врсти расправе."

За учеснике фестивала који је име добио симболично по томе што се Ужице налази на пола пута између Београда и Сарајева, долазак у Ужице је такође задовољство.

"Кад уђеш у Ужице а знаш да је у току фестивал, ти осетиш једно треперење, једно трептање у ваздуху, просто узбуђење", каже Јасминка Петровић, књижевница из Београда. "Када су читања у позоришту, да ти немаш места, да мораш да дођеш барем пола сата раније, да си срећан ако нађеш место на поду."

Овогодишњем фестивалу посебан печат дао је пратећи програм - пре свега изложба илустрација Боба Живковића и позоришна представа Рефлектор театра "Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи", као и подсећање на почивше учеснике ужичке Књижевне републике Дашу Дрндић и Предрага Луцића "Свако има неког кога нема".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи