Пролеће донело алергене и проблеме с дисањем

Пролеће, када природа буја, најлепше је годишње доба. Али не за све. Са зебњом га дочекују они који су осетљиви на алергене - полен и траву. Лекарима се јавља све више пацијената са алергијским симптомима, сличним вирусним инфекцијама. Проверавали смо каква је ситуација у Нишу, Панчеву И Крушевцу.

Алерголог у панчевачкој болници дневно прегледа двадесетак пацијената, најчешће са тегобама горњих дисајних путева. Они са вишегодишњим алергијским сметњама одлазе лекару опште праксе, па су ових дана чекаонице Домова здравља пуне, не само у Панчеву, већ и у Крушевцу и Нишу.

 

"Имам вишегодишњи хронични ринитис. Од проблема који су се јављали то су биле главобоље, онда секреције из носа, надутост очних капака, умор, поспаност."

На питање да ли са тим може да се функционише нормално, анкетирани одговора: "Не. Без терапије коју ја имам сваке године у ово време, април је увек најкритичнији. Без антихистаминика, кортикостероида, пумпице и слично ја не могу да функционишем уопште."

Најучесталији узрочници алергија су мешавине полена и трава, које цветају од марта до октобра.

"Људи би требало што мање да су напољу у преподневним сатима, јер је у преподневним сатима највећа концентрација полена у атмосфери. Прозоре да држе затворене током дана , да луфтирају своја места боравка у вечерњим сатима и преко ноћи", каже примаријус др Славица Ђурица, из Опште болнице Панчево.

Др Милка Врањанац, начелница Пулмолошког одељења Опште болнице Крушевац каже да је сада препорука следећа:

"У овом периоду,  особе које већ имају познату алергију и знају да су то од раније имали у сезони пролећа, треба да крену са својом терапијом унапред, значи три, четири недеље раније."

"Постоје неке вакцине које могу да спрече и да побољшају квалитет живота, да спрече алергију. Најважније је да пацијент зна од чега је алергичан и да покуша да избегне тај алерген", објашњава др Душан Милисављевић, директор ОРЛ клинике Ниш.

Додатну помоћ пружа  и сајт Агенције за животну средину са подацима о концентрацији полена. Тренутно га највише има дрвеће и то бреза, дуд, храст и јавор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара