Пластеничка рачуница у краљевачком крају

Због уситњених поседа, застареле механизације и несталних откупних цена, у Краљеву нема много пољопривредника који узгајањем поврћа зарађују за живот. Решење би могло да буде подизање пластеника, али се ретко ко од њих одлучује на ту врсту производње.

Газдинство Вуловића из Жиче у 24 пластеника, на више од хектара закупљених ораница, узгаја поврће. Подизање пластеника и постављање система за заливање коштало их је око 30.000 евра.

 

"Посао је био несигуран па смо кренули, мало прво са једним, па са два, па са три", каже Даница Вуловић. "Да нисмо задовољни, не бисмо радили. Али у сваком случају посао је огроман обавезе велике, често се забораве и одмори."

Коста Вуловић каже да мртве сезоне готово и нема:

"Задња берба је сомборка и црвена паприка која се завршава негде крајем новембра. Већ почетком јануара почиње припрема за нову сезону. Сади се кромпир, расад."

Млади кромпир, који достиже најбољу цену на тржишту, већ убирају. Продајом кромпира покривају, кажу, велики део целокупне пластеничке производње. Немају проблема ни са откупом осталог поврћа, каже Коста:

"Сви кукају на продају, на пласман, нама је проблем да то произведемо. Значи све што произведемо, то продамо. Али највећи проблем је, нема радне снаге. То се све своди на мене, жену и старијег сина."

Мањак сезонаца, целогодишњи рад, скупо осигурање пластеника и велика улагања, кажу у Пољопривредној саветодавној служби, за сада коче многе повртаре да крену путем Вуловића.

Они кој се осмеле, могу да конкуришу за субвенције државе које, по речима Ненада Нешовића, из Пољопривредне саветодавне стручне службе Краљево, обухватају подизање пластеника, замену фолија, набавку система за наводњавање:

"Практично, тим подстицајима остварују негде до половине износа инвестиција."

Саветодавне службе Министарства пољопривреде регистрованим газинстивима нуде помоћ и у прикупљању документације и изради захтева за субвенцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво