Чишћење излетишта око Врања

Александровачко језеро код Врања некад је било атрактивно место за излетнике и риболовце. Последњих година, након санације, је запуштено. Комунална полиција и град Врање организовали су акцију чишћења језера и приобаља како би им, пре празника, вратили стари сјај.

Све што баце у природу људи би требало и да покупе, али је мало правих заљубљеника у њу, оних који се не устручавају да покупе и смеће које је неко други оставио за собом.

 

"То је нешто што се дешава стално и што се не чисти, а има и неко ђубре које је остало од пре не знам ни ја колико, сломљене флаше, кесе", каже Марија Милосављевић.

Кристина Радуловић истиче да би сви требало да се потруде:

"Ако си ти овде дошао да се одмараш и да ти је лепо, требамо сви да се потрудимо да нешто што је лепо одржавамо."

Анђела Аврамовић мисли да људи не би требало тако да се понашају да бацају ђубре: "Могу кад долазе да донесу неку кесу, скупе ђубре и понесу са собом да баце".

Отпад из језера уклањали су ватрогасци. У води није било много отпада, покупили су кесе, пластичне флаше.

Ивица Тасић, начелник Комуналне полиције у Врању, истиче да циљ акције није само сакупљање комуналног отпада него и подизање свести наших суграђана:

"Патроле Комуналне полиције ће првог и другог маја на овом излетишту, на излетишту код Пржара, код Ћошке и у Девотину, делити ове црне вреће свим излетницима."

Александровачко језеро је санирано 2010. године, али и даље је мутно, а у води има и модрозелених алги. Град планира још једну санацију, рекао је Жикица Антанасијевић, већник за екологију и заштиту животне средине:

"Озбиљан пројекат за санацију и ресанацију језера, ја мислим да је изабран Институт ‘Јаросав Черни’ који ће урадити пројекат техничке документације. Онда је на свима нама да преко ресорних министарстава и Владе Републике Србије обезбедимо средста како би ово језеро вратили у правом светлу."

Комунална полиција, средњошколци, чланови удружења, запослени у јавним предузећима и прошле године чистили су околину језера пре празника. Сада је уклоњено осам и по кубика смећа, што је три кубика мање него у првој акцији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво