Чишћење излетишта око Врања

Александровачко језеро код Врања некад је било атрактивно место за излетнике и риболовце. Последњих година, након санације, је запуштено. Комунална полиција и град Врање организовали су акцију чишћења језера и приобаља како би им, пре празника, вратили стари сјај.

Све што баце у природу људи би требало и да покупе, али је мало правих заљубљеника у њу, оних који се не устручавају да покупе и смеће које је неко други оставио за собом.

 

"То је нешто што се дешава стално и што се не чисти, а има и неко ђубре које је остало од пре не знам ни ја колико, сломљене флаше, кесе", каже Марија Милосављевић.

Кристина Радуловић истиче да би сви требало да се потруде:

"Ако си ти овде дошао да се одмараш и да ти је лепо, требамо сви да се потрудимо да нешто што је лепо одржавамо."

Анђела Аврамовић мисли да људи не би требало тако да се понашају да бацају ђубре: "Могу кад долазе да донесу неку кесу, скупе ђубре и понесу са собом да баце".

Отпад из језера уклањали су ватрогасци. У води није било много отпада, покупили су кесе, пластичне флаше.

Ивица Тасић, начелник Комуналне полиције у Врању, истиче да циљ акције није само сакупљање комуналног отпада него и подизање свести наших суграђана:

"Патроле Комуналне полиције ће првог и другог маја на овом излетишту, на излетишту код Пржара, код Ћошке и у Девотину, делити ове црне вреће свим излетницима."

Александровачко језеро је санирано 2010. године, али и даље је мутно, а у води има и модрозелених алги. Град планира још једну санацију, рекао је Жикица Антанасијевић, већник за екологију и заштиту животне средине:

"Озбиљан пројекат за санацију и ресанацију језера, ја мислим да је изабран Институт ‘Јаросав Черни’ који ће урадити пројекат техничке документације. Онда је на свима нама да преко ресорних министарстава и Владе Републике Србије обезбедимо средста како би ово језеро вратили у правом светлу."

Комунална полиција, средњошколци, чланови удружења, запослени у јавним предузећима и прошле године чистили су околину језера пре празника. Сада је уклоњено осам и по кубика смећа, што је три кубика мање него у првој акцији.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

Na izletistima u citavoj Australji sve je pre najvecih praznika cisto do perfekcije, a.......

...........posle praznik isto tako, kao da niko nogom nije - krocio!!!

(четвртак, 25. апр 2019, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

zasto pre praznika

ne treba cistiti pre praznika, to djubre treba da ostane tamo da doceka one koji su ga ostavili, mozda ce se malo zamisliti sta rade. posle praznika treba organizovati patrolu i uz pomoc posetilaca pocistiti sav otpad, tako je mnogo efikasnije nego oslanjanje na entuzijaste, kolektivnu svest treba dici na visi nivo....