Претакање братског вина и размена ђака из Жупе и Тиквеша

Средња школа „Свети Трифун” у Александровцу угостила је ђаке и професоре виноградарско-винарског смера из Кавадараца у Македонији. И Жупа и Тиквеш су најзначајнији виноградарски рејони у својим државама, па је ово дружење значајно и за развој струке.

Затекли смо их у школском винограду који се простире на седам хектара. Разговарали су са професорима о заштити винове лозе и упоређивали своја искуства, из Србије и Македоније.

После практичне наставе уследило је упознавање са историјом винородне Жупе у Музеју виноградарства. 

То је било ново искуство и за Александра Ћирића, ученика александровачке школе „Свети Трифун”:

„Ми смо доста тога научили новог од њих, што ми до сада овде нисмо примењивали од технологија којима се они баве и којима су своје ученике учили.”

„Интернат је супер”, каже Митре Митревски, ученик школе „Ђорче Петров” у Кавадарцима. „Ђаци су овде добри према нама. Путовали смо и у Врњачку Бању.”

Његова другарица Марија Томова „импресионарана је дружељубивошћу ученика и свих у школи”:

„Све је добро, супер. Мени је овде супер и искрено не бих се ни враћала кући.”

За седам дана гости су обишли познате жупске и шумадијске винарије. Сличан програм је, истиче Дејан Михајловић, професор винарства, организован и за децу из Александровца која су тренутно у Македонији: 

„Деца похађају наставу и у Македонији и у Србији, и такође су на практичној настави где су ове године возили тракторе, били на вежбама из маеханизације.”

„Радили смо неке вежбе које код нас немамо”, објашњава Коцо Попов, професор пољопривреде и винарства у Кавадарцима. „Проверавали смо исправност машина за заштиту биља. Радили смо и другу вежбу - испитивање алкохола у вину.”

„Најважнија је размена искуства међу ученицима и професорима, стицање нових познанстава, грађење свести за само образовање и грађење свести за производњу, односно струку”, наглашава професор виноградарства Горан Керов.

Пријатељство школа два значајна виногорја на Балкану траје три године. Почело је справљањем и претакањем братског вина, настављено разменом ђака, а недавно и озваничено потписивањем повеље о братимљењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво