Добровољни даваоци крви из региона у Ракитову

Тридесет удружења добровољних давалаца крви из Републике Српске, Црне Горе и Србије одазвало се акцији прикупљања крви у Ракитову код Јагодине "Хуманисти великог срца".

Стари пријатељи хуманисти са разних страна поново су се окупили у Ракитову и том приликом прикупили 67 јединица крви. У акцији су учествовали добровољни даваоци који су до сада дали крв и више од стотину пута, али и нови млађи.

Мотив је за све исти, каже добровољни давалац Дејан Јовановић:

„Ради себе и ради помоћи другим особама, мени то ништа не представља проблем, а другима значи доста.”

Запутити се чак из Никшића, или Републике Српске у Јагодину није лако, али хуманост је увек на првом месту.

Драган Јоксимовић је дошао из Вишеграда, а крв је дао 57 пута. Горан Милошевић из Никшића, члан је Клуба давалаца „Свети Сава”:

„Клуб добровољних давалаца крви ‘Свети Сава’ има око 800 чланова у Никшићу и најјачи смо клуб у Црној Гори.”

Према новом закону о трансфузијској медицини више нема породичног давалаштва, а прикупљање крви је централизовано. Даваоци и за себе траже већа права.

„Дао сам крв 103 пута”, каже Срећко Јевтовић. „Дајем крв због хуманости, да помогнем коме треба. Даваоци данас немају неких привилегија, осим што не плаћају партиципацију кад оду лекару, а то је ситно.”

„Ја позивам све људе који могу да препознају наш хумани гест да нам помогну”, рекао је Саша Ликић, организатор акције, „ти људи после давања крви су заборављени.”

По новој организационој шеми, акцију је пратила нишка Служба за трансфузију крви. У сличним акцијама раније крв је прикупљала трансфузија јагодинске болнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара