Млади чисте Врањску реку

Врањску реку, у околини Мачкине чесме, чистили су средњошколци, група "Актичисткиње". Желе да скрену пажњу на загађеност животне средине и пошаљу поруку да река није сметлиште.

У речном кориту поново их је сачекало нагомилано смеће, исту ту локацију чистили су већ три пута. И сада су поделили задатке, у реку улази Анђела, одваја са гомиле делове смећа.

"Грабуљом покушавам да покупим бар један део ђубрета који можете да видите ове, иде јако тешко јер ово нам је трећи пут да смо овде и већ трећи пут улазимо у воду", каже ученица Анђела Ранковић.

"Свашта смо овде нашли, кесе, флаше, стакло,доста сломљеног стакла, игле, ево сада акумулатор смо пронашли, има свашта, од игле до локомотиве", наводи ученик Александар Ђорђевић.

Почело је као игра, изазов на друштвеним мрежама да сликају смеће, очисте и поново документују фотографијом. Прерасло је у акцију.

"Међутим, Схватили смо да да је проблем далеко већи него што се чини људима, и онда смо одлучили да останемо овде да почистимо све и у међувремену смо оформили ову нашу групицу односно заједницу", наводи ученица Александра Димковић, а њена другарица Маја Величковић додаје:

"Исто ђубре сваког пута кад дођемо, иако очистимо неки део ђубре се поново ту нађе,што значи да грађани константно бацају на то исто место имају ружне навике."

Заштитне рукавице и маске сами су купили, као и кесе за отпад. За сада им се људи који живе у околини реке не прикључују, комунално предузеће најављују подршку.

"Убудуће ћемо им пружати техничку подршку, у виду врећа, контејнера,поздрављамо једну овакву акцију наших младих људи у граду, то су генерације које ће се боље бринути о животној средини", најављује Нела Цветковић, извршна директорка ЈП Комрад.

Током сваке акције чишћења прикупе 15 до 20 врећа отпада. Упорне су "Актичисткиње" поново ће се и наредних викенда окупити, да чисте корито и обале Врањске реке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи