Зрењанинци у тиму светских првака у шаху на интернету

Србија тим у шаху на интернету освојио је титулу првака света. У овој најновијој верзији шаха која се игра под покровитељством светске шаховске федерације у тиму Србије било је 96 шахиста, а међу њима и два Зрењанинца.

Срђан Благојевић и Драган Лалић из Зрењанина су били део тима Србије који се окупио преко интернета и у финалу светског првенства надиграо Украјину, која је на такмичењу имала најбољи укупни рејтинг, резултатом 121,5 : 70,5.

"Никакво посебно шаховско знање није потребно да би неко био члан репрезентације. Значи игра се на великом броју табле, чак се неки мечеви играју на преко 300 табли И свако може да узме учешће на тим мечевима", каже Драган Лалић, ФИДЕ мајстор.

Такмичење се организује на сајту chess.com, на основу броја шахиста који се пријаве ствара се репрезентација. Наши шахисти су у у финалном мечу свом саставу имали три велемајстора, девет интер мајстора и десет мајстора ФИДЕ. Распоред на таблама се одређује на основу тренутног рејтинга на сајту.

"Противника не знамо ни ко је ни како изгледа ни коју има снагу. Релевантан је у том моменту рејтинг који има на сајту и пошто је то виртуално понекад интернет веза одлучује о победнику, ако се дође до временских оскудица, па играчи који имају бољу конекцију понекада и остваре победу", Срђан Благојевић, мајсторски кандидат.

Шахисти Србије су у такмичењу по групама између осталих савладали јаке репрезентације Француске и Казахстана. У полуфиналу су били бољи од Русије, која је за ово такмичење регистровала више од 300 шахиста.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво