"Фаца интернета"

У овогодишњем ИТ каравану о развоју дигиталних вештина и онлајн заштити деце и младих, учествоваће две хиљаде ђака из 25 школа у Србији. Овај пројекат заједно спроводе Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Радио телвизија Србије. ИТ караван је боравио у Зрењанину, где су се ђаци у оквиру квиза под називом "Фаца интернета" борила за што бољи пласман своје школе.

Уз учење кроз игру и квиз деци се приказују опасности које вребају са интернета. Пре такмичења у познавању дигиталних технологија зрењанински ђаци су се припремали у својим школама.

Кажу, учили су информатику и нека правила из безбедности на интернету, знају да постоје многи људи који хоће да преваре децу и не остављају личне податке.

Четврта кампања едукује децу о примени дигиталних технологија, али и о начинима злоупотребе на интеренту носи поруку да се све необично и негативно на друштвеним мрежама пријави родитељима.

„Мислим да човек пре свега мора бити духовно довољно зеро да би могао да прихвати било коју врсту иновације. Не знам шта ће бити са овом децом, ја се плашим и зато сам овде да помогнем колико могу", објашњава Вучић Перовић.

Министарство просвете које учествује у овом каравану предвиђа и обуку наставника о овој теми.

„У току је припрема новог оквира дигиталних компетенција наставника и управо прва компетенција јесте безбедност и етика. То је оно што је предуслов за све друго што се ради у он лајн окружењу", истиче Данијела Шћепановић из Сектора за дигитализацију просвете и науке.

ИТ караван води Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Подсећају да је број за помоћ и савет због негативног што се догоди деци у он лајн свету 19833. На списку за превенцију прво је вршњачко насиље и начин приказивања дигиталних садржаја.

"Злоупотреба њихових фотографија и података. Значи деца су врло склона томе да непознатим лицима своје податке или податке о својој породици деле", истиче Татјана Матић, Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

У програму под називом "Фаца интернета" учествовало је 300 ђака из пет зрењанинских основних школа. Акција траје до 22. маја, а уз победника из Зрењанина у финалу у Београду наступиће и ђаци из Новог Пазара, Ниша и Чачка.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво