Све више малинара у Топлици

У Топличком крају вишња и шљива деценијама су доминантне воћне врсте, али је у последњих десетак година и малина све заступљенија, нарочито у вишим, планинским пределима. Ова производња представљала је значајан ослонац малобројним домаћинствима, која последњих година, због ниске цене, минимално зарађују, али ипак не одустају.

Малинари на Пасјачи и Белом Камену и ове године, уз доста напора, припремили су своје малињаке за нову производну годину. Кажу да квалитет воћа овде, пре свега због агроеколошких услова у нетакнутој природи, никада није био упитан, али да би још једна година са лошом ценом, била погубна за даљу производњу, али и за опстанак овдашњих становника.

"Донела ми је доста тога, међутим, некако цене су у задње време лоше, тако да, задњих година само крпимо крај са крајем, друго ништа", каже Мирољуб Димитријевић, малинар из Јовиних Ливада.

Површине под малином расту из године у годину и сада се већ може говорити о производњи на десетима хектара, због које, нарочито током бербе и оживе ови, скоро напуштени предели.

"Сад по некој мојој процени, грубој мислим да има најмање педесет хектара. Има мало повратка, малина је повратила један део, али то је делимично", наводи Мирољуб Димитријевић, малинар из Јовиних Ливада, а Новак Димитријевић додаје: „Све може, само треба радит и треба имат ко да ради".

Како би повећали приносе и смањили ризике у производњи, а самим тим и нешто зарадили, многи произвођачи све тешње сарађују са пољопривредним стручњацима, чије им је присуство више него драгоцено, због примене одређених новина у производњи.

"На овом газдинству је одрађена прошле године агрохемијска анализа земљишта и произвођач Мирољуб Димитријевић је по нашој препоруци одрадио ђубрење", каже Милан Тошковић, саветодавац у ПССС у Прокупљу.

Стручњаци саветују и да на оваквим просторима, на око хиљаду метара надморске висине, треба размишљати и о органској производњи, али апелују и на државу да помогне око уређења путева и враћања извесности, која последњих година углавном изостаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво