Лековите воде Буковичке бање

Буковичка бања - једна је од наших најлепших и најлековитијих. Некада монденско европско излетиште, и краљевска резиденција Обреновића, данас дестинација бројних домаћих и страних туриста. Њен настанак и развој, везује се за минералну воду.Бању је посетила и наша Невенка Ђелић.

Природа је све подарила Аранђеловцу: лековиту воду, реку и планине. Питоми крајолик и Рисовчака пећина, још пре 50.000 година, био је станиште, прачовека неандерталца, а минерална вода, протичући кроз кречњачке стене, створила, задивљујуће фигуре пећинског накита. И легенду о камену ониксу.

"Он по нашој традицији уствари служи још, у сврху да се додирне да се она жеља која се замисли, преточи у такав драгуљ", каже Дивна Весић, водич у пећини Рисовача.

А, легенда каже и да је лековита вода, излечила коња Кнеза Милоша. Два пиштоља опточена сребром, дао је домаћину у Буковику, за извор "гвоздене воде". Доктор Емерих Линденмајер, 1836. године, урадио је њену анализу.

"Она је добра за болести органа за варење, жучне кесе, жучних путева, желудца, дванаестопалачног црева, за упале мокраћних канала и за шећерну болест", каже Слободан Продановић, директор Специјалне болнице Буковичка Бања.

У Буковичкој бањи, подиже се лечилиште, ограђују извори, зидају купатила. Гости долазе са свих страна, 1907. године гради се павиљон Књаз Милош, за флаширрање минералне воде.

"Један део тог објекта, радио је уствари као фабрика, у централном делу се налазио сам извор, док је други део јужни део објекта био отворен и за бањске госте", објашњава Зорица Петровић, виши кустос Народног музеја у Аранђеловцу.

И данас, се гости из земље и света, крепе лековитом водом у раскошном парку Буковичке бање. Традиција дуга више од два века, не заборавља своје изворе.

"И Књаз, из ове предивне природе, из гранитних стена и дубина Букуље, црпи своју аутентичну газираност, своју познату освежавајућу моћ, своје благодети", каже Милана Петровић из компаније "Књаз Милош".

Овде је све подређено даровима природе. Човек је ту само да придода и ужива у њеној лепоти. Са видиковца на врху Букуље, на висини од неких 700 метара, види се већи део Шумадије и Поморавље. Све лепоте природе, којом се Србија поноси.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи