Нишки ђаци радо уче за пекаре

У Прехрамбено хемијској школи у Нишу, организован је пријем за више од 50 послодаваца, код којих ученици обављају праксу. Међу њима је 11 послодаваца са којима школа има склопљене Уговоре о дуалном образовању, па пекаре и месаре, после школе, чека сигуран посао.

У школској пекари увек има посла. Петар Станковић ученик је завршне године. Пекарство га занима од малена, а кад заврши школу чека га и стални посао.

"Кад завршим школу хтео бих да радим, а касије да отворим своју пекару", каже ученик Петар Станковић, који већ има две понуде за посао.

Овакву шансу Петар и остали ђаци пекарског и месарског смера имају јер школа већ пет година ради према програму дуалног образовања па ученике, осим сигурног посла чекају и повластице током школовања.

"Свим нашим ђацима који су на пекарском и у смеру за месаре послодавци обезбеђују накнаду за рад, путне трошкове и трошкове санитарног прегледа", каже Таја Микић Николић, директорка Хемијско прехрамбене школе у Нишу.

Школа сарађује са педестак послодаваца, а са Унијом пекара у припреми је и заједничка манифестација.

"То је прва омладинска пекаријада у Нишу, где ће учествовати двадесет школа из Србије и десет школа из европских земаља. да виде шта се то све ради по Европи, да се заитересују за овај занат који није лак али може од њега лепо да се живи", каже Братислав Вукадиновић из Уније пекара Ниш.

О томе да потенцијале пекарског заната ученици све више препознају говори и податак су сви капацитети попуњени у првом уписном року, баш као и фармацеутски, еколошки и смер за лаборанте.

Насупрот томе, иако је по завршетку школе и за њих посао загарантован, у месарском смеру стално има упражњених места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво