Нишки ђаци радо уче за пекаре

У Прехрамбено хемијској школи у Нишу, организован је пријем за више од 50 послодаваца, код којих ученици обављају праксу. Међу њима је 11 послодаваца са којима школа има склопљене Уговоре о дуалном образовању, па пекаре и месаре, после школе, чека сигуран посао.

У школској пекари увек има посла. Петар Станковић ученик је завршне године. Пекарство га занима од малена, а кад заврши школу чека га и стални посао.

"Кад завршим школу хтео бих да радим, а касије да отворим своју пекару", каже ученик Петар Станковић, који већ има две понуде за посао.

Овакву шансу Петар и остали ђаци пекарског и месарског смера имају јер школа већ пет година ради према програму дуалног образовања па ученике, осим сигурног посла чекају и повластице током школовања.

"Свим нашим ђацима који су на пекарском и у смеру за месаре послодавци обезбеђују накнаду за рад, путне трошкове и трошкове санитарног прегледа", каже Таја Микић Николић, директорка Хемијско прехрамбене школе у Нишу.

Школа сарађује са педестак послодаваца, а са Унијом пекара у припреми је и заједничка манифестација.

"То је прва омладинска пекаријада у Нишу, где ће учествовати двадесет школа из Србије и десет школа из европских земаља. да виде шта се то све ради по Европи, да се заитересују за овај занат који није лак али може од њега лепо да се живи", каже Братислав Вукадиновић из Уније пекара Ниш.

О томе да потенцијале пекарског заната ученици све више препознају говори и податак су сви капацитети попуњени у првом уписном року, баш као и фармацеутски, еколошки и смер за лаборанте.

Насупрот томе, иако је по завршетку школе и за њих посао загарантован, у месарском смеру стално има упражњених места.

број коментара 0 Пошаљи коментар