Мештани Попара у Ваљеву не желе базну станицу

Грађани Ваљева, који живе у насељу Попаре, забринути су за здравље али и функционисање електричних уређаја, јер је у току постављање базне станице за мобилну телефонију на свега неколико десетина метара од њихових кућа. Спремни су, кажу, да употребе сва правна средства да зауставе радове.

Стуб за будућу базну станицу мобилне телефоније постављен је у ваљевском насељу Попаре на приватној парцели. Петицију за обустављање њене изградње потписало је више од две стотине грађана.Намеравају да је предају надлежном одељењу Градске упараве и о проблему обавесте Министарство за заштиту животне средине.

Мештани, тврде да се телекомуникационе компаније оглушују о препоруку Министарства за заштиту животне средине да се базне станице, због штетног нејонизујућег зрачења, не инсталирају у стамбеним насељима.

"Да се дође до инспекцијског надзора, да инспекција дође да види да ли ти људи који то праве за то имају дозволу и све потребно да би то направили", каже Зоран Јовановић, из насеља Попаре у Ваљеву.

Насеље Попаре има две хиљаде житеља од којих 40 одсто чине млади и деца.

„Нећемо се ми од антене одмах ни разболети, нити било шта друго. То ће постепено да утиче на здравље и превнствено ће утицати сутра, за 10, 15 година на нашу децу", сматра Александра Јакшић из тог насеља.

Грађани сада сумњају и у планирано уређење центра насеља на свега неколко десетина метара од базне станице.

"Општина је изузела ту парцелу, не може да се гради ништа на њој, јер треба да буде дечје обданиште, још неки садржаји други, дечји вртић, школа до четири године, пошта, амбуланта. Ми, једноставно, смо толико револтитрани на овај потез", каже Слободан Марковић, из насеља Попаре у Ваљеву.

Телекомуникациона компанија по Закону о заштити од нејонизујућег зрачења има обавезу да га мери 30 дана кад базна станица почне са радом.

"Ми ћемо у зависности од тога какви резултати буду били да тражимо независну експертску анализу односно независно мерење тог електромагнетног поља и видимо да ли се заиста то мерење независних институција поклапају са оним мерењима које је радила за саму компанију, сад то је вероватно нека установа. Уколико мере нису испоштоване и уколико заиста постоји шететност, ми ћемо даље ући у законску ту процедуру путем тужбе" најављује Слађана Марковић, председница МЗ Попаре.

Испекторка Градске управе која се бави условима за постављање базних станица, Весна Срећковић, рекла нам је у телефонском разговору да нема овлашћења да даје изјаве медијима.

Информације да ли је и када дата сагласност мобилном оператеру за станицу у Попарама нисмо успели да сазнамо ни од Александра Пурића, начелника Одељења за урбанизам Града Ваљева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара