Пољопривредници не желе да им се оранице претворе у глинокоп

Удружење пољопривредника из Новог Бечеја организовало је протест. Пољопривредници негодују јер се, како кажу, глинокопи који се користе за производњу грађевинског материјала шире на пољопривредно обрадиво земљиште прве и друге класе.

Никола Дујин пољопривредник из Новог Бечеја не жели да прода своју њиву Компанији "Полет", јер је реч о првокласној парцели, какву има још око 700 власника. Већина њих жели да се бави ратарством, али то неће моћи ако неко прихвати понуду, након чега би се њива претворила у глинокоп.

"Овај коп им је сада при крају и сада желе да отворе нов коп, нов рудник. Ми не желимо то да им дозволимо пошто је свега је десет посто земљишта прве класе у атару Новог Бечеја и сада ако би узели то мало онда ћемо остати само на неким лошијим земљиштима", каже Никола Дујин, пољопривредник из Новог Бечеја.

Пољопривредници траже да Компанија откупљује мање плодна земљишта и да о томе преговара са ратарима. Окупљени на протесту поред "Полетовог" копа траже да се прекине са праксом да се најбоља земља претвара у удубљења.

"Близу 400 хектара првокласне банатске земље је нестало, девастирано трајно је уништено. Сви знамо да је земља необновљив ресурс. Ово нас чека за наредних 30 година на том другом потезу који се зове Средње стране", објашњава Мира Нићин, заступник Удружења "Средње стране".

Компанија "Полет" је 2003. приватизована од хрватске "Нексе групе" и међу најзначајнијим је произвођачима црепа у Србији. Затражили смо реаговање поводом овог протеста, али су нам из Службе за односе са јавношћу поручили да су тренутно заузети због учешћа на Сајму грађевинарства и да ће одговорити наредне недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво