Пољопривредници не желе да им се оранице претворе у глинокоп

Удружење пољопривредника из Новог Бечеја организовало је протест. Пољопривредници негодују јер се, како кажу, глинокопи који се користе за производњу грађевинског материјала шире на пољопривредно обрадиво земљиште прве и друге класе.

Никола Дујин пољопривредник из Новог Бечеја не жели да прода своју њиву Компанији "Полет", јер је реч о првокласној парцели, какву има још око 700 власника. Већина њих жели да се бави ратарством, али то неће моћи ако неко прихвати понуду, након чега би се њива претворила у глинокоп.

"Овај коп им је сада при крају и сада желе да отворе нов коп, нов рудник. Ми не желимо то да им дозволимо пошто је свега је десет посто земљишта прве класе у атару Новог Бечеја и сада ако би узели то мало онда ћемо остати само на неким лошијим земљиштима", каже Никола Дујин, пољопривредник из Новог Бечеја.

Пољопривредници траже да Компанија откупљује мање плодна земљишта и да о томе преговара са ратарима. Окупљени на протесту поред "Полетовог" копа траже да се прекине са праксом да се најбоља земља претвара у удубљења.

"Близу 400 хектара првокласне банатске земље је нестало, девастирано трајно је уништено. Сви знамо да је земља необновљив ресурс. Ово нас чека за наредних 30 година на том другом потезу који се зове Средње стране", објашњава Мира Нићин, заступник Удружења "Средње стране".

Компанија "Полет" је 2003. приватизована од хрватске "Нексе групе" и међу најзначајнијим је произвођачима црепа у Србији. Затражили смо реаговање поводом овог протеста, али су нам из Службе за односе са јавношћу поручили да су тренутно заузети због учешћа на Сајму грађевинарства и да ће одговорити наредне недеље.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 18:45) - Markovljev [нерегистровани]

Gde je drzava?

Gde je sada drzava Srbija da zastiti ove poljoprivrednike, gde su planovi za pomoc i povecanje poljoprivredne proizvodnje, a gorak ukus u svemu je da je to Hrvatska firma koja ima jedinu zelju maksimalizovati zaradu na Srpskoj zemlji. Dokle si dozla Srbijo, ili je to mimo interesovanje drzave zato sto je izvan Beogradskog atara.