Ваљево: Први аутоматски противградни лансери

За тринаест противградних радарских центара у овој сезони обезбеђено је 14 хиљада ракета, што је према речима надлежних довољно за ефикасан рад. У функцији је и први аутоматски даљински лансери у Радарском центру Ваљево.

Уместо стрелца на једној од противградних станица у околини Ваљева ,од ове сезоне, аутоматски лансер. Читаво подручје колубарског, подрињског и мачванског краја до 1. августа, како је планирано пројектом, које је министартво пољопривреде финансирало са више од 300 милиона динара, биће покривено са 99 аутоматских станица.

Убудуће противградном станицом дејствоваће се уз помоћ аутоматских лансера из командног центра, Радарског центра Ваљево. Након пола века рада противградних стрелаца од наредне сезоне они неће бити ангажовани на подручју Радарског центра Ваљево.

"Зато што је пилот пројекат и први пут ово и једноставно радимо методолошки и оперативно онда смо оставили паралелно да функционише и она половина станица са људском посадом на овом простору док се све то лепо не ухода и док не добијемо све оно што очекујемо а то је већу ефикасност рада", каже Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града РХМЗ

У реализацију овог пројекта, кренуло се након успешнних тестирања 15 оваквих станица у центрима Ужице, Сјеница, Букуља и Крушевац у претходне две године.

"Аутоматски систем наш који управља радаром када каже да треба засејати и када се донесе одлука о засејавању истог тог секунда ракете полећу. Значи нема кашњења због тог што је стрелац морао да одређено време посвети намештању ракета намештању параметара. Ту смо добили, то је у нашем послу два минута изузетно дугачко време. Једноставно добијамо једну сигурност без утицаја и човека и повезујемо већ одавно постојећи аутоматски систем вођења дејства са аутоматским системом лансирања ракета", објашњава Зоран Бабић.

План је да се аутоматским даљинским станицама у наредне две године покрије комплетан западни и југозападни део Србије, из којих праваца су и најчешћи продори градоносних облака. Ова сезона је почела у просеку са десет ракета по станици сто омогућава ефикасан рад, уз већ континуирану помоћ локалних самоуправа у набавци ракета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво