Роде се враћају у Рибницу код Краљева

Роде које свијају гнезда у насељима и поред људи, нису ретка и необична појава. Међутим, доласку једног пара, сваке године у Рибници код Краљева се посебно обрадују јер им доноси лепе вести.

Високо на бандери, на углу Рада Кончара и Партизанске улице у Рибници угнездио се пар рода и већ годинама успешно подиже младе. Миљенице су у комшилуку, а посебно Предрагу Николићу, који их пази заједно са унуком. Били су забринути за птиће прошле године када је крајем марта нагло захладнело.

"Наиђе оно невреме се погорша. Пада снег. Оно мој унук са оне стране прозора посматра па му жао. Оно паде снег богами око 20 центиметара па их изненадио. А њему било жао. Оно права зима. 20 сантима прошле године и они су то преболели", сећа се Предраг Николић из Рибнице.

Неретко се роде спуштају и у оближња дворишта. Никоме не сметају. Мужјак чешће одсуствује, али и гласније најављује свој повратак у гнездо.

Иако су свега три године овде о овим родама се у насељу Рибница углавном испредају лепе приче и анегдоте.

Најлепша је испричана у породици Премовић. Брачни пар Тамара и Борис пре три месеца добио је близанце на велику радост четверогодишњег сина Виктора.

"Ово је Мила. Ово је Игор", представља их Виктор Премовић.

Двориште пуно деце. Гнездо пуно птића. За ову породицу и комшије више симболике од тога није потребно.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

rode i bebe

Samo kada bi bilo vise roda i vise beba.