Житељи Кањиже и Хоргоша на прегледу код војних лекара

У Хоргошу је организована акција "Војни лекар на селу", где су мештанима рађени лекарски прегледи са лабораторијским испитивањима крви и ЕКГ кардио анализом. Активисти Црвеног крста уручили су помоћ социјално најугроженијим мештанима.

Међу двадесетпет прегледаних мештана био је и Јожеф Салаи који има дијабетес и проблеме са кичмом и срцем.

"Верујем ја и овим нашим лекарима где идем редовно....не треба чекати, ништа друго, само да дођеш", каже Јожеф Салаи из Хоргоша.

Акцију "Војни лекар на селу" организује Прва бригада Копнене војске од 2009. године. Ова у Хоргошу је 24.

"Преглед са тежиштем на лицима која немају здравствено осигурање, на лежећим пацијентима и да на крају сумирају утиске", каже пуковник Александар Манџић из команде Прве бригаде Копнене војске.

Поред војног лекара и техничара подршку акцији дали су и здравствени радници Дома здравља у Кањижи.

"Наш циљ је тај слој грађана који нема здравствену заштиту, значи нам осигурање и морају ипак на неки начин превентивно да се прегледају", наводи Каролина Ђолаи из Дома здравља у Кањижи.

Ово је трећи пут да војни лекари посећују кањишку општину.

"Огроман одзив је у ствари и одговор колики је значај тога", каже Небојша Ракић, заменик председника општине Кањижа, а начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач наводи:

"Ово је једна у низу акција које држава Србија организује, овог пута са Министарством одбране и Војском Србије, да се приближе државне институције сваком грађанину ".

Војни лекар био је задовољан одзивом мештана, али не баш и њиховим здравственим стањем.

"Пацијенти највише болују од повишеног крвног притиска, жале се на хроничне тегобе, највише мишићно-коштаног система", каже поручник др Срђан Петковић, војни лекар.

Активисти Црвеног крста уручили су помоћ социјално најугроженијим мештанима.

Поред лекара, у акцији "Војни лекар на селу" у Хоргошу је учествовао и војни ветеринар.

број коментара 0 Пошаљи коментар