Реконструкција пруге између Свилајнца и Деспотовца

Реконструкција регионалне пруге Марковац-Ресавица, старе скоро 9 деценија, требало би да буде завршена до краја године. Поправка 53 километра пруге требало би да убрза теретне возове и повећа безбедност железничког саобраћаја.

Између железничких станица Свилајнац и Деспотовац моћне машине на шинама одједном подижу тридесет метара старе пруге са праговима. Поједини делови колосека су се готово распали, што не изненађује, овде реконструкције није било од изградње пруге, пре 85 година.

 

"Посао је напоран, има доста физичког рада, тако да, али фирма је обезбедила све што је потребно, људи имају појачан оброк, преноћиште је у реду, све је по плану", каже Дејан Миљковић, шеф деонице.

Путнички железнички саобраћај на овој деоници је обустављен пре две деценије. Пругом саобраћају само теретне композиције, превозећи углавном угаљ из Ресавице или камен из оближњег каменолома. Због лошег стања пруге само прошле године било је седам исклизнућа теретних вагона. Садашња брзина возова зато је ограничена на 10 до 30 километара на сат.

„Током извођења радова ефекат који ће се постићи свакако ће бити већа брзина возова, брзина ће са садашњих 10 до 30 километара на сат бити повећана на 65 километара на сат", каже Ненад Станисављевић, ПР „Инфраструктуре железнице Србије". "Осовинско оптерећење пруге ће бити повећано са 16 на 20 тона по осовини, шта то значи,да ће између Марковца и Ресавице моћи да саобраћају много теже и дуже железничке композиције него до сада што значи да ће се знатно веће количине робе железницом моћи да превозе."

Радови на деоници дугој 53 километра вредни су 2,3 милијарде динара и биће завршени како је планирано до краја године. Теретни саобраћај током дана биће обустављен и одвијаће се само током ноћи."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво