Реконструкција пруге између Свилајнца и Деспотовца

Реконструкција регионалне пруге Марковац-Ресавица, старе скоро 9 деценија, требало би да буде завршена до краја године. Поправка 53 километра пруге требало би да убрза теретне возове и повећа безбедност железничког саобраћаја.

Између железничких станица Свилајнац и Деспотовац моћне машине на шинама одједном подижу тридесет метара старе пруге са праговима. Поједини делови колосека су се готово распали, што не изненађује, овде реконструкције није било од изградње пруге, пре 85 година.

 

"Посао је напоран, има доста физичког рада, тако да, али фирма је обезбедила све што је потребно, људи имају појачан оброк, преноћиште је у реду, све је по плану", каже Дејан Миљковић, шеф деонице.

Путнички железнички саобраћај на овој деоници је обустављен пре две деценије. Пругом саобраћају само теретне композиције, превозећи углавном угаљ из Ресавице или камен из оближњег каменолома. Због лошег стања пруге само прошле године било је седам исклизнућа теретних вагона. Садашња брзина возова зато је ограничена на 10 до 30 километара на сат.

„Током извођења радова ефекат који ће се постићи свакако ће бити већа брзина возова, брзина ће са садашњих 10 до 30 километара на сат бити повећана на 65 километара на сат", каже Ненад Станисављевић, ПР „Инфраструктуре железнице Србије". "Осовинско оптерећење пруге ће бити повећано са 16 на 20 тона по осовини, шта то значи,да ће између Марковца и Ресавице моћи да саобраћају много теже и дуже железничке композиције него до сада што значи да ће се знатно веће количине робе железницом моћи да превозе."

Радови на деоници дугој 53 километра вредни су 2,3 милијарде динара и биће завршени како је планирано до краја године. Теретни саобраћај током дана биће обустављен и одвијаће се само током ноћи."

број коментара 0 Пошаљи коментар