Баточина: Лични асистенти за децу са сметњама

Општина Баточина увела је услугу личног пратиоца за децу и ученике са сметњама у развоју. Њихов задатак је да поспеше развој и социјализацију деце. Ова услуга социјалне заштите у Србији је уведена пре 5 година.

У клубу за децу и младе са сметњама у развоју, малишани од неколико година, до деце школског узраста. За почетак, ту су и родитељи, навикнути на даноноћну бригу о њима. Слађана Првуловић, срећна је, што њена девојчица, кроз игру, проводи време са другом децом. Каже да им је ту супер због деце највише. Али да и њима оставља могућност да нешто ураде.

 

Са децом раде лични пратиоци, јер свако захтева индивидуални приступ. Помажу им у свакодневним активностима и међусобној комуникацији. Организују и заједничке радионице.

"Помоћ при кретању, при храњењу, колико толико да могу да подстакнем да говоре, да правилно изговарају речи, да се социјализују, да једни другима се обраћају, да се заволе", каже Тамара Јанковић, здравствени радник.

Помоћ деци са сметњама у развоју, део је стратегије развоја социјалне заштите и фимнансира га општина. Услугу личних пратилаца, пружа лиценцирана организација са стручњацима различитих профила.

"Имамо дефектолога, медицинску сестру, имамо педагога који раде. Три пута недељно деца долазе овде, имају радионице са поменутим лицима", наводи Марко Марјановић, потпредседник Удружења Локално организовање Баточине.

"Расписан је јавни позив, где је сврха била управо помоћ удружењима, која се баве овом врстом делатности", каже Здравко Младеновић, председник општине Баточина. "На том јавном позиву је удружење Локално организовање Баточина, добило износ од 2 милиона динара."

За 40-ак деце и ученика са територије општине Баточина то је велики корак. По стручну помоћ, више не морају да иду у Крагујевац, што је подршка и олакшање и за њихове породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво