Врање: Како решити проблем дивљих депонија

У Сувом Долу код Врања, где се већ 15 година налази санитарна депонија, одлаже се и одваја комунални отпад из 90 одсто домаћинстава из града и околних села. Иако је до сада уклоњено 180 сметлишта, на том подручју остао је велики број дивљих депонија.

У долини поред Собинске реке и у њој, смеће, шут, стари намештај, стакло, пластика. Горан Милијев са породицом живи поред реке, каже да због дивље депоније не може ни прозоре да отвори и проветри просторије.

"Не можемо ни веш да избацимо да осушимо како ваља. Кад дође јесен ту се бацају и коже од свиња, и изнутрице и свега и свачега има", каже Горан Милијев, из Врања.

Ово је једна од седамдесетак дивљих депонија на територији Врања. Налази се поред Собинске реке. Смеће несавесни грађани бацају најчешће ноћу поред река или пута.

У граду су постављени обични и десет подземних контејнера и канте за смеће. И то неки грађани не поштују.

Град је набавио 1400 канти за смеће, а Комрад поделио редовним платишама који живе у кућама. У околним селима постављени су контејнери, а сваког викенда до краја маја организују се и акције у којима ће се сакупљати кабасти отпад из домаћинстава.

"На 4 локације у граду биће постављени велики контејнери од 7 метара кубних запремине, где могу грађани свој кабасти отпад из дворишта да очисте таване, подруме и да одложе у тај контејнер. Ми ћемо ту акцију наставити", каже Нела Цветковић, извршна директорка у ЈП Комрад у Врању.

Санитарна депонија "Метерис" дневно прима 250 метара кубних смећа. Пластику и лименке рециклирају. Казне за бацање отпада на недозвољеним местима су 10 хиљада динара за физичка лица и 50 хиљада динара за предузећа.

број коментара 0 Пошаљи коментар