Киша спасила усеве у шабачком крају

Киша која је претходних дана пала, спасила је озима жита, која су због суше била угрожена. Падавине погодују и другим усевима и наставку пролећне сетве, коју су због недостатка влаге, бројни шабачки пољопривредници прошле седмице прекинули.

Плодне шабачке оранице, натопила је киша. У неким селима, пало је око педесет литара по квадратном метру. Милорад Гајић из Јевремовца, кукуруз је посејао почетком месеца.

 

"Према нашим интерним мерењима, пала је 51 литра кише по квадратном метру, и то вам је по мени основна агротехничка мера која ће условити добар пораст и род. Овај кукуруз је посејан првог априла, и као што видите, већ је почео да ниче", каже Милорад Гајић, из Јевремовца.

Пре падавина, пролећна сетва у шабачком крају обављена је на око 60% планираних површина. Савет стручњака је да се радови наставе, чим време дозволи.

"Са сетвом се не касни, не треба пољопривредни произвођачи да брину, сетва се још увек одвија у оптималном року. Остало је да се води рачуна да се испоштује агротехника, да се уради у наредном периоду прихрана и заштита од корова одмах после сетве, пре ницања, и наравно у каснијем периоду после ницања, објашњава Светлана Златарић, из ПССС Шабац.

Недостатак влаге у земљишту, успорио је раст пшенице. Иако је усев прихрањен на време, минерално ђубриво је тек сада растопљено.

Милета Јеличић, из Вукошића каже да је ова киша спас за жито, за сејање кукуруза, и за све културе. "Вапило је све за кишом. Киша је пала у право време, само још лепо време да буде, да се заврше радови, упола је сетва кукурза."

Влага погодује озимим културама, али и развоју болести и појави леме у пшеници. Савет пољопривредницима је да парцеле редовно обилазе, и заштите усеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво