Завршава се Позоришно пролеће у Шапцу

Доделом награда и извођењем представе "Лимунација" у режији Небојше Брадића у Шапцу се вечерас завршава 4. Позоришно пролеће, ове године уз поднаслов "Неприлагођени у класици". Представа "Тартиф" по мотивима Молијерове драме добила је шест од укупно седам награда.

Представа "Тартиф" Сомборског и Српског народног позоришта из Новог Сада, по оцени стручног жирија, најбоље је остварење овогодишњег "Позоришног пролећа".

У њој Дорину игра Хана Селимовић, која је добитница награде за женску улогу, док је за мушку ролу награђен Саша Торлаковић. За најбољу младу глумицу проглашена је Даница Грубачки. Аутор, Игор Вук Торбица, награђен је за режију, а за музику, композитор, Владимир Пејаковић.

"Некако се осећам свечарски, поносно, данас је тако а сутра је нови дан. У нашем послу то је тако, увек све испочетка, као да овога није ни било. Иначе, овај фестивал је јако важан и важно је ово позориште и овај град", каже глумац Саша Торлаковић добитник награде "Љубиша Јовановић" за улогу Тартифа.

За креативна глумачка остварења у комаду "Балкански шпијун" Народног позоришта из Београда, жири је наградио Љубомира Бандовића и Нелу Михаиловић. Ова представа најбоља је и по оцени публике, док је жири новинара доделио две награде "Залог за будућност" Марти Бјелици и Јоакиму Тасићу.

"Потврдило се наше мишљење од прошле године да је то озбиљан фестивал са озбиљном селекцијом , чак ако пратимо олимпијски принцип, само учешће на на овом фестивалу је велики успех", каже др Петар Кауков, председник стручног жирија из Бугарске.

За програме овогодишњег Позоришног пролећа у чијем првом плану је био мали човек који би да решава велике светске проблеме, владало је велико интересовање публике, што потврђује чињеницу да је свако ново читање класика увек интересантно јер су бунтовни, неприлагођени и испред свог времена.

број коментара 0 Пошаљи коментар