Зашто вршачки пензионери враћају граду паре?

Виши суд у Панчеву, који је пре више од годину дана другостепеном пресудом утврдио да вршачки пензионери имају право на повраћај незаконито узиманог новца за самодопринос за канализацију, сада је преиначио ту пресуду у корист Града Вршца, на основу одлуке Уставног суда.

То значи да сви пензионери, који су до сада наплатили потраживања, морају да врате новац, уз све припадајуће трошкове судског процеса.

До овог момента граду Вршцу принудном наплатом извршено је са буџета око 90 милина динара, а наплатило се укупно 970 пензионера.

Из градске управе неколико пута су аплеовали да постоји одлука Уставног суда која говори у прилог томе да пензионери неће моћи да задрже ово што су добили по основу самодоприноса и да ће уколико се принудно наплате доћи у ситуацију да ће морати граду то да врате.

Управо се то и догодило, током прошле недеље град је примио неколико пресуда које се односе на одлуку 30-ак пензионера где су пресуде преиначене и где су пензионери обавезани да врате оно што су примили као и трошкове поступка.

На пример пензионер, је добио својих 80.000, а за услуге адвоката, вештака и приватних извршитеља у његовом поступку Град је исплатио 250.000 динара.

Када буде дошло до новог извршења, он ће из свог џепа морати да плати свих 330.000, као и трошкове новог судског поступка Већина пензионера који су успели да се наплате били су изненађени.

"Мене нико није обавестио, ја и нисам добио паре, али моја жена је добила и ни њу нико није обавестио ништа. Ја ћу јој рећи да не врати, нек је ухапсе, нек иде у затвор али паре да врати неће, нека они гледају шта ће", каже пензионер Милоје Тимотијевић.

У градској управи кажу да се сада поставља питање ко ће вратити тај новац у буџет града Вршца, јер како кажу то највероватније неће адвокати који су, како тврде довели пензионере у заблуду да подносе тужбу против града Вршца и да не само улазе у неизвесне, скупе, ризичне спорове него и да крену у принудну наплату иако постоји одлука Уставног суда која јасно говори о томе да немају право на повраћај самодоприноса.

Покушали смо да ступимо у контакт са неколио вршачких адвоката који заступају пензионере и ни један од њих није хтео да за РТС коментарише новонасталу ситуацију. У градској кући кажу да интензивно траже решење за компромис.

"Оно што је град тренутно у ситуацији да размотри јесте могућност да одустане од дела трошкова, у законским оквирима и колико то прописи дозвољавају да одустане од дела трошкова који се односе на трошкове поступка у оним предметима који нису, до овог момента принудно извршени, а одбијени су од Вишег суда у Панчеву. Ја сам позвала сва удружења пензионера на територији града Вршца да у наредним данима седнемо за сто и разговарамо о овој једној ситуацији да видимо и пронадјемо најбоље решење које их додатно не би оптертило", каже градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Са обзиром да адвокати пензионера нису хтели пред камере, ми смо питали једној од ретких врашчких адвоката зашто није заступао пензионере у спору против града.

"У време када сам ја да кажем одустао од заступања клијената одлука Уставног суда још увек није постојала, али се она могла наслутити јер је све то прописано законом о уставном суду и ја сам очекивао такав неки исход на почетку овог правног спора између пензионера и града Вршца, због тога ја сам и саветовао пензионерима да немају основе и да не би требало да подносе тужбе и зато нисам ни прихватао заступање у том поступку. Ја бих посаветовао да пензионери који нису добили одлуке одустану од даљег утужења и да пробају да постигну договор са градом у виду поравнања да се отпишу трошкови поступка и да се на тај начин спречи нека већа штета", наводи адвокат Драгана Тодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво