Ноћна смена у шабачком породилишту

У породилишту се рађају и беба и мајка. И тада је неопходан тимски рад, јер се и претрпљен бол и срећа прво поделе са здравственим радницима. Крај једног периода и велики почетак не могу се програмирати, због тога су и ноћи у породилишту шабачке Опште болнице увек будне.

"У породилишту бебе плачу, оне су поклон од маме, тамо се честита и даје цвеће", написали су, између осталог  малишани из шабачких вртића о најрадоснијем одељењу Опште болнице. 

Здравствени радници који  присуствују рађању новог живота кажу да је њихов посао много леп, али и захтеван. Док најмлађи Шапчани мирно спавају, они су увек будни.

"Сваки порођај је у ствари брига о здрављу и о стању детета, такође и о стању мајке", истиче др Мирјана Лукић, педијатар неонатолог.

"Нама је најлепше и најлакше када се роди беба која је здрава, витална, која је у термину. Проблем нам је када се роди беба пре времена, када имамо реанимацију, када захтевамо транспорт за Београд, онда је то јако захтевно, тешко, јако напорно, поготово ми који дежурамо толике године, али, све што радимо, радимо у интересу бебе, и у интересу мајке, да све прође у најбољем реду."

Око 80 одсто стално запослених у овој служби Опште болнице има више од 25 година сменског рада.

"Када је у питању породилиште, најмање једно здраво дође у породилиште, а најмање двоје-троје здравих треба да изађе из породилишта. То је велика част али и велика обавеза", наглашава др Драган Милошевић, начелник Службе за гинекологију и акушерство. "По правилу, највеће драмедешавају се увече. То знају и моје колеге по другим породилиштима, ту је потребан читав тим, ми се трудимо да буду сви задовољни, и практично да мајка са својим дететом, задовољна изађе из породилишта. Овде је неопходан тимски рад, који подразумева присуство гинеколога, бабица, педијатара, сестара, анестезиолога."

Поред здравствене заштите, мајкама и очевима, веома су важне и речи подршке.

"Природа ствари је да вероватно очеви и фамилија више паниче, јер је мајкама у интересу да се што пре заврши, уколико је ситуација критична", каже бабица Драгана Боројевић. "Не постоји код нас време када кажемо да имамо време за паузу, наши пацијенти, и они велики и они мали, захтевају 24 сата да буду под будним оком јер нам се дешавају ситуације да труднице стижу и са повишеним притиском, обилним крварењем, често је порођај у току, значи све те ситуације морају да буду брзо и ефикасно збринуте, да бисмо на крају добили срећно и здраво новорођенче, исто тако и мајку, које на крају испратимо из породилишта, срећне и насмејане а то је углавном и наш циљ овог посла."

Прошле године Шабац је постао богатији за 1261 суграђанина. За прва три месеца ове године, рођено је 320 беба, педесет више него у истом периоду 2018. У најлепшој и најрадоснијој трци, благу предност имају дечаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво