Кад крагујевачки медицинари праве бомбоне

Петоро матураната крагујевачке Средње медицинске школе "Сестре Нинковић" производи лековите гумене бомбоне, користећи као сировину маслачак и шаргарепу. Институт за јавно здравље проверио је квалитет препарата произведених у њиховој ученичкој компанији.

Прво место на Регионалном такмичењу ученичких компанија донела су им три производа: гумене бомбоне, спреј за кожу и паста за зубе. Млади медицинари размишљали су о здрављу, али и о финансијском делу пословања, бирали су биљке којих на нашим просторима има доста, а јефтине су. Са само 10.000 динара покренули су производњу.

Немања Јовановић, ученик,каже: „Многи се питају зашто маслачак? Зашто шаргарепа? Управо због тога што смо желели да искористимо потенцијале наше земље. Србија је богата тим биљкама које користимо због  широког спектра дејства на наш организам."

Јована Петровић, ученица, задужена је за козметичке препарате:

"Хер скин спреј за кожу погодан је за ублажавање црвенила, отклањање бубуљица и целулита, такође за хидратацију коже, док је паста за зубе Дента рот погодна за чишћење усне дупље и јачања дентина."

Ђаци су све производе направили у школској лабораторији. Иза њих је много сати рада, пре и после часова. Ученици бомбоне препоручују особама са "слабим" метаболизмом, гојазнима и дијабетичарима, а не садрже глукозу нити вештачке заслађиваче.

Тамара Радовановић, ученица, каже да су реакције њихови вршњака одличне.

"Доста наших вршњака купује производе И одржали смо разне семинаре у другим школама", каже Јована.

"Нама недостају средства", истиче Биљана Петровић, професорка, "било би лепо када би то неко препознао, и ако се неком учини значајним, интересантним ово што радимо у скромним условима."

Ђачку компанију основали су у септембру прошле године, до сада су направили по сто производа од сваке врсте, који коштају од 200 до 250 динара. Продаја је велика, кажу, па нове производе праве и по наруџбини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 17:38) - Jovana KG [нерегистровани]

Svaka čast

Ovakve mlade ljude bi trebalo češće puštati na svim kanalima.Bravo za prilog.