Мало кише, мањи приноси пшенице

На јужнобанатским њивама пшеница је у лошем стању због недостатка влаге у земљишту. У последња два дана пало је само пола литре кише по квадратном метру, а потребно је бар 30 литара да би се биљка опоравила. Ратари очекују знатно умањене приносе.

Пољопривредници из јужног Баната нису задовољни како им је почела сезона. Уљану репицу су морали да преору јер није никла, а сад је и пшеница у лошем стању због недостатка влаге. Ова биљна култура касни два месеца у развоју због недовољно падавина.

"Биљка се бори, у фази је интензивног раста, прошла је фазу првог коленцета, али жедна је. Све смо урадили, прихранили смо је, али је и даље жедна", каже Славко Журжуљ, пољопривредник.

У прва 3 месеца ове године пало је само 70 литара кише по метру квадратном, што ће смањити приносе за 30 до 40 одсто у односу на прошлу годину.

"Мањак је очигледан. Сад само очекујемо да имамо барем нешто, да покушамо један део трошкова да покријемо. Не можемо никако да покријемо све трошкове, нити може пшеница да се опорави у наредном периоду", наводи Јовица Јакшић, пољопривредник.

Стручњаци из Института Тамиш не препоручују да се сада уђе у њиве и преорава, јер ће се земља додатно исушити. Треба чекати неке веће падавине.

"Уколико буде довољно влаге и уколико буде пала киша, не ова најављена од 8 до 10 литара по метру квадратном, која не представља апсолутно ништа значајно за раст усева, да сачекају какво је стање влажности, па онда да ураде другу прихрану", каже Богдан Гаралејић, из Института Тамиш.

За стање пшенице тренутно је добра вест што за сад нису примећене неке озбиљне болести.

број коментара 0 Пошаљи коментар