Дневни боравак за ученике мигранте у прихватним центрима

У центрима за прихват избеглица и миграната у Србији опремљене су посебне просторије намењене деци. У њима најмлађи слободно време проводе са запосленима у Комесаријату за избеглице и миграције или са родитељима.

Када нису у школи, најчешће су у овој просторији. Кутак за мигранте намењен је свој деци која бораве у Прихватном центру, највише га користе предшколци и основци. Ту уче прве речи, бројеве, раде домаће задатке.

Хода, из Ирана, и Сатајеж, из Авганистана, кажу да воле да се ту играју и да раде домаће задатке.

Кроз игру уче и о правима, обавезама детета, имају и дидактичке материјале који подстичу емоционални развој. Родитељи су задовољни условима у центру:

"Имам двоје мале деце и кад год ми нешто затреба за њих, добијем. Они су срећни у кутку."

"Ако смо заузети, деца су овде, према њима се опходе као према својој деци: цртају, сликају и то је лепо искоришћено време", каже Авганистанац Мехели Нури.

Породица Нури пето дете добила је пре месец дана. У прихватном центру у Врању осим кутка за децу, опремљен је и кутак за мајке и бебе. Средства за то обезбедили су донатори.

Ивана Милановић, из Комесаријата за избеглице и миграције, каже да им помажу у учењу и решавању школских задатака.

Мигранти у Србији бораве по више месеци, неки и дуже од годину дана. У Прихватном центру у Врању сада је 112 миграната, међу којима је двадесет седморо деце.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар