Искуства пиротских школа у једносменској настави

Од првог септембра, шестина школа у Србији организоваће наставу само у преподневној смени. Циљ Министарства просвете је да се у наредних десет година једносменски рад уведе у свих 1.200 школа. Три пиротске школе тако раде већ неколико година и њихова искуства су позитивна јер, кажу, ученици постижу бољи успех.

Већина родитеља још није упозната са планом увођења једносменског рада у школама, а о томе није расправљао ни Савет.

Биљана Маринков, чланица Градског савета родитеља, каже да су о томе сазнали из медија:

„Идеја није лоша. С једне стране, стварају се радне навике деце, с обзиром на то да ће имати устаљени режим рада. С друге стране, мора се размишљати о капацитетима и о квалитету времена које ће проводити у току тог једносменског и продуженог дела док су родитељи на послу.”

У Техничкој школи, која је прва од свих пиротских школа, пре десетак година увела једносменски рад, имају позитивна искуства.

„Ученици имају довољно времена за додатну, допунску, припремну, консултативну наставу и рад секција, а у поподневним сатима, најбоље се организују такмичари и припрема за такмичење”, истиче Братислав Димитријевић, педагог у Техничкој школи. „Ових десетак година нама се успех побољшао.”

Настава само у првој смени најбоља је за психички и физички развој деце, сматра Тамара Кутлешић Станчић, психолог у пиротској гимназији:

„Циркадијални ритмови који су веома битни за здравље организма чувају се тако што се свакодневно понавља исти образац, а једносменски рад управо то дозвољава. У психичком смислу врло је битно да дете има радну навику да планира неке активности, што је заиста могуће уколико се ради у једној смени.”

Велика предност једносменског рада је и безбедност ученика, јер се ђаци по дану враћају кући, а остаје им времена за породицу и спорт. У три од десет пиротских школа већ постоји једносменски рад, а највећа препрека да се уведе у остале је недостатак простора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво