Крушевљани освојили шест медаља на Специјалној олимпијади

Светске игре Специјалне олимпијаде су највећи спортски догађај ове године на планети са седам хиљада учесника из 190 земаља. Одржане су у Уједињеним Арапским Емиратима, наши такмичари вратили су се са 19 медаља. Чланови Спортског клуба за децу и омладину са сметњама "Палестра" у Крушевац су донели шест медаља.

У српској делегацији били су најбројнија екипа. У поход на светска одличја у кошарци, пливању и фудбалу, из Крушевца је кренуло троје тренера и 17 такмичара. 

Препуни утисака, богатији за много нових пријатеља, из Абу Дабија су се вратили са три златна и три сребрна одличја.

"Било нам је прелепо", наглашава Ђулијана Дир, кошаркашица СК Палестра. "Упознали смо ново друштво, упознали смо чак и њихову традицију."

Дружење је било феноменално, каже Горан Марић, фудбалер СК Палестра:

"Ја сам презадовољан и са градом, и са екипом, и било је пуно наших навијача. И баш су нас бодрили. Никад нисам видео овакве навијаче који су подржавали нашу Србију и наш спорт."

Уз кошаркашице Палестре, олимпијске победнице, најтрофејнији су били крушевачки пливачи. Две златне медаље, у дисциплини 50 метара краул, освојили су Беба Милетић и Иван Раденковић. Марији Мисини припало је сребро на 50 м леђним стилом, а Милошу Ђокићу чак две сребрне медаље - у дисциплинама 100 м делфин и 200 м мешовитим стилом.

"Отпливао сам најбоље што сам могао, своје најбоље време на 100 м делфин", каже Милош Ђокић. "Фалило за неке три стотинке. Један противник је био бржи од мене, Руи Чанк, ја сам запео колико сам могао, али сам, нажалост, изгубио снагу."

Олимписјки слоган "Будимо уједињени" у пуном значењу показао се у  инклузивним спортовима. Фудбалерке крушевачког Напретка на Светским играма биле су део Палестриног тима.

"Сви смо се лепо сложили", истиче Мелита Радосављевић из ЖФК Напредак. "Стварно је било неописиво."

"Сви су оставили срце на терену. Играли смо баш како смо замишљали и како смо тренирали", рекла је Миона Нешић. Мирела Милојевић, председница СК Палестра, истиче:

"Ту се инклузија види у правом светлу. Када играју, и девојчице и дечаци, сличних су способности и то је стварно оно право дружење, а у игри , наравно да они помажу једни другима. Асистирају како би деца са интелектуалним потешкоћама освојила неки добар поен."

Вођени жељом да превазиђу препреке које им је живот наметнуо, за све специјалне олимпијце спорт је више од игре, а свака медаља са Светских игара потврда личног и националног успеха.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво