Ученичка компанија, од идеје до посла

Осим израде уникатних предмета, ђаци шабачке Школе примењених уметности развијају и предузетнички дух. Ученичка компанија основана је прошле године и омогућава им да пут од идеје, израде и пласмана производа, а касније и посла не буде ни тежак ни дуг.

Када се уписала у Школу примењених уметности, Марина Николић, будући стилски кројач имала је само таленат и жељу да се усавршава. После две године постала је генерални директор Ученичке компаније.

"Научили смо да пишемо компанијски извештај, да развијамо предузетнички дух, а такође, искористили смо прилику и положили смо испит за пасош предузетничких вештина који представља нови међународни начин стицања квалификација и добијања сертификата који доказују да смо стекли одређена знања и вештине које су нам потребне при запослењу или самозапослењу", истиче генерални директор Ученичке компаније Марина Николић.

Техником ливења полиестерске смоле, Шапчани праве уникатне и декоративне сатове. Приликом израде, купцима пружају могућност да креирају жељени дизајн.

"У првој фази стављамо катализатор и смолу, катализатор је супстанца која убрзава процес смоле. У другој фази стављамо пунила по нашој жељи, стављамо боје и финиш док се не поларизује, када се смола поларизује, сат се пробуши и убаци се механизам", објашњава процес директор производње Милица Васић.

Ученици који добију пасош предузетничких вештина, имају много предности приликом уласка у пословни свет. Повезивање им је олакшано уз две друштвене платформе.

"Истраживања су показала да 15-20 процената ученика који прођу кроз програм ученичких компанија у средњим школама касније у свом животу покрену неки властити бизнис, а то је три до пет пута већи број него у општој популацији. Програми ученичких компанија су важни зато што осим стицања знања из области пословања, развијају вештине, креативност, иницијативу, предузетнички дух, рад у тиму и осећај одговорности", каже директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.

Ђаци шабачке Школе примењених уметности, своје сатове представиће и на Републичком такмичењу ученичких компанија. За финално надметање у Новом Саду пласирало се 20 екипа.

број коментара 0 Пошаљи коментар