Апликација за сезонске раднике

Примену Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима требало би да олакша мобилна апликација за пријављивање радника. Сезонци су до сада ангажовани у 95 градова и општина Србије, највише у Војводини.

Процењује се да је до сада, око 300 хиљада сезонских радника у Србији радило, највише у пољопривреди, а да при том нису остваривали ни пензијски стаж, нити су имали осигурање у случају повреде на раду. Ипак, нису имали ни много избора.

"Немамо, немамо ми смо сиромашни људи, морамо да радимо, да имамо некакав новац..."

"Нешто мора да се ради, мора да се преживи, а колико се исплати, колико не, ми на крају задовољни смо. Месец дана годишње..месец дана, то што долазимо - август, завршавамо ово, хмељ и јабуке и кромпир и то је све..."

"Подигла сам двоје дјеце из вршачких винограда, и радим и дан-данас, услови су, може се рећи, задовољавајући. Зато што може да се заради да се преживи", кажу неки од анкетираних из Ужица, Зрењанина и Вршца.

И у малињаке у ужичком крају, сваког лета стигну на рад десетине хиљада људи из свих крајева Србије - добијају дневнице, смештај и храну, а од њих је само је 5 одсто на било који начин осигурано. Нови закон им сада обезбедјује и право на пензијски стаж и осигурање, и мада се сви слажу да је уређење у овој области неопходно, још увек су недоумице бројне:

"Шта да радимо с човеком који је дошао да бере малине, а узео је годишњи одмор, он има пензионо и социјално, је ли тако? Шта да ради са странцима, имаш људи из Босне, страних држављана, имаш људи из Македоније", пита се Драган Богдановић, из Удружења малинара „Виламет Спас" из Ариља.

Божо Јоковић, из Опште земљорадничке задруге „Агро еко воће" Ариље каже: "У реду је електронско пријављивање за то, али мислим да ми и даље немамо пољопривредна газдинства која могу активно тако да ураде електронску пријаву,врло мали је број таквих,тако да се морају ангажовати још неке структуре које ће да доведу то до краја."

Као подршка и помоћ за коришћење апликације „сезонски радници" у локалним самоуправама су организовани и сервисни центри. Брза и поједностављена пријава, што је обавеза послодавца, и могућност сезонских радника да телефонски провере да ли су пријављени, олакшаће примену Закона који регулише права сезонских радника. Свих оних, који у потрази за повременим послом из читаве Србије, стижу на рад у малиногорја, повртњаке, воћњаке или на војвођанске њиве.

број коментара 0 Пошаљи коментар