Банатски Брестовац: Много посла, зарада све мања

Породица Љубисављев из Банатског Брестовца годинама производи поврће и расад, који тренутно продаје на велико у оближњим градовима. Иако раде много, зарада је - кажу - све мања.

Сви чланови породице Љубисављев из Банатског Брестовца ових дана су у пластеницима где расађују више врста поврћа: парадајз, паприку, тиквице, краставац. 

Чека их велики посао јер имају двадесет пластеника, а производе продају на пијацама у Панчеву, Смедереву, Пожаревцу, Вршцу. Улажу у семе, гориво, грејање и заливне системе и кажу да се некад више зарађивало.

Срђан Љубисављев каже да је зарада све мања и све лошија: „Искрено кажем, преживљава се. Сами радимо, ретко кад узмемо раднике, зато што нема више толико користи.”

„Ради се много, од јутра до сутра. Кренули смо од 1. фебруара и сад нема престанка до Светог Николе”, каже Груја Љубисављев.

Као и остали пољопривредници, Љубисављеви добијају субвенције од 2.000 динара по хектару, али кажу да то није довољно. Ипак, држава им је помогла да купе пластенике и трактор.

„За десет пластеника смо добили 460.000 динара пре две године и добили смо 40 одсто субвенција, односно бесповратних средстава за куповину новог трактора”, каже Срђан Љубисављев.

Расад се тренутно продаје по цени од 50 динара за парадајз и 25 за паприку, а ускоро стиже и расад диња и лубеница, које гаје на отвореном, од чега очекују добар род и велику потражњу, као и претходних година.

број коментара 0 Пошаљи коментар