Претходног месеца 400 пожара у Пчињском округу

Прошлог месеца је у Пчињском округу било више од 400 пожара. Спаљивање утиче неповољно на земљу и биљке, ремети се равнотежа тла и долази до ерозија, кажу пољопривредни стручњаци.

Горела је шума и ниско растиње на брду изнад Белог Брега код Врања. Ватрогасци су пожар гасили недељу дана, а линија ватре  била једуга дванаест километара. Последице пожара су видљиве и на земљи и на огољеном дрвећу.

Не зна се ко је палио ватру, каже Вера Стојановић из Белог Брега. Горело је на планини, у пољу, чак и у воћњаку.

Пожари настају најчешће због људског немара, и кривци се тешко пронађу. Нисмо добили податке из Министарства унутрашњих послова какви су резултати противпожарних контрола на терену. Мештани пале гране након орезивања воћњака, смеће од чишћења дворишта и остатке после жетве.

Већина контролише ватру, ту је и вода ако затреба, каже Милорад Величковић из Белог Брега, али има и оних коју запале ватру па побегну.

Ватра нарушава равнотежу тла. Стручњаци због тога не препоручују спаљивање већ заоравање да би се тако сачувао хумус и обогатило земљиште.

„Спаљивањем земљишних остатака уништава се хумус који се веома тешко надограђује, уништавају се микроорганизми који су веома битни за развој биљака, а и за побољшање саме структуре земљишта", објашњава Мица Стајић, из ПССС Врање.

Шуме су на неприступачним местима на којима се пожар тешко гаси. Када због ватре изгори шума, могућа је и појава клизишта, а да једно дрво достигне пречник од 50 центиметара потребно је педесет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво