Суша мучи пољопривреднике на почетку пролећне сетве

Сува земља брине пољопривреднике. Сетва је почела, а многи чекају кишу, како би обавили један од најважнијих послова у пролеће.

У шабачком крају сетва је обављена на око 50 одсто планираних површина. Пољопривредници се надају да ће се прогнозе метеролога обистинити, и да ће суве оранице ове седмице покиснути.

Због сувог земљишта, многи су одучили да сачекају падавине, како би обавили најважнији посао у пролеће. Агрономи кажу, да се са радовима не касни, и да за сетву има још времена. Проблем са сувим земљиштем решило би око 20 литара кише по метру квадратном.

"Надамо се киши, више погледамо него у здравље, јер, не вреди нам ништа ако немамо ми ништа да наберемо, нема ни здравља. Нисам посејао, припремио сам, радио сам редуковано, прво сам истањирао соју, у прошлу суботу сам приредио леју, ево видите како је, чекам, е сад, од Бога је, а ја сам моје спремио.Колико кише треба да падне? Не уме то нико да каже.'', каже Спасоје Спајић из Шапца

"У зони од 10 центиметара нема влаге, већ на 10-15 центиметара постоји нека влага, која наравно није довољна, за клијање и ницање, обзиром да се у првој зони семе клија и развија. Не смемо узети то као разлог да не сејемо, ми ионако улазимо у оптималан рок сетве, дакле, ништа се не касни, друга декада априла месеца јесте за рад у пољима, што се тиче сетве", објашњава Дарко Симић из ПССС Шабац.

Влаге недостаје и озимим усевима, али им погодује температура. Пшеница је у фази влатања. А пољопривредници завршавају прихрану тог усева.

Спорадично је приметна појава болести усева. Савет пољопривредницима је да озима жита заштите од корова који су све присутнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво