Шест деценија горњомилановачке фабрике посуђа

Фабрика „Металац” у Горњем Милановцу обележава шездесет година рада. Према оцени берзанских аналитачара једна је од успешнијих компанија у земљи, са континуираним растом производње.

Почеци данашње модерне фабрике били су скромни те 1959. године, спајањем металске задруге "Јединство" и занатско-аутомеханичарске радионице "Металац".

Прво емајлирано посуђе израђено је неколико година након оснивања предузећа. Производња се брзо увећала, а у тадашњој Југославији мало која домаћица кувала је без оваквих шерпи са препознатљивим туфнама. Металац данас има 2200 запослених са годишњим приходом од 115 милиона евра.

„Тајна нашег успеха су људи - запослени, који верују Металцу, који воле Металац, који су посвећени Металцу”, каже Драгољуб Вукадиновић, председник „Металац групе”. „Ми смо једна сложна породица која се никада није делила. Ја сам само кормилар брода у коме запослени сложно веслају према жељеном циљу.”

Запошљавање младих из горњомилановачке општине визија је „Металца” од оснивања. Ранко Филимоновић ради на ласерској преси за сечење лима две године.

„За две године сам прилично задовољан условима. Металац је фирма која нам пружа разне могућности нама младима, труде се да останемо у нашем граду и у нашој земљи и не бих волео да мењам за сада тренутно радно место”, каже радник Ранко Филимоновић.

Посуђе из Горњег Милановца продаје се у четрдесет земаља широм света.

„Металац” је једна од најузорнијих компанија у Србији, истиче Радојка Николић, уредница магазина „Бизнис”:

„Камо среће да имамо више оваквих компанија. Металац је не само створио добре кадрове и брине стално о новим кадровима него успева да непрекидно повећава производњу, да повећава раст и да постане један од најзначајнијих српских извозника.” 

Шездесет година рада „Металац” је обележио свечаном академијом, на којој су између осталог додељене и статуе - захвалнице, направљене од истих материјала који се користе и за израду познатог посуђа.

број коментара 0 Пошаљи коментар