Крагујевац: Контејнери за разврставање отпада

На шездесет локација на територији Крагујевца Јавно комунално предузеће "Шумадија", у сарадњи са компанијом "Секопак", поставило је 140 пластичних контејнера за раздвајање секундарних сировина.

За сакупљање амбалажног отпада на шездесет локација у Крагујевцу постављена су по два или три контејнера за сакупљање пет амбалаже и лименки, стакла и папира.

Циљ је да грађани стекну навику разврставања отпада који ће се једном месечно, специјалним возилом, одвозити у рециклажни центар.

"Јако лепо изгледају, функционални су, али ми као грађани би требало да се придржавамо, да само оно што је обележено убацујемо у тај контејнер", каже Зорица Миловановић из Крагујевца.

Ово је један од начина очувања животне средине и елиминисања неправилног одлагања отпада, а за комунални отпад и даље ће се користити метални контејнери. Међутим, ни њих нема довољно, због чега се у многим приградским насељима стварају дивље депоније. Тај проблем ће, како кажу у комуналном предузећу, бити решен до краја године набавком довољног броја контејнера.

"Циљ нам је да мотивишемо суграђане да одвајају отпад који касније долазе код нас у рециклажни центар, одакле се врши обрада такве врсте отпада и прослеђује овлашћеним оператерима на даље збрињавање", наводи Немања Димитријевић, директор ЈКП "Шумадија".

Стакло је, поред алуминијума, једини сто посто рециклабилни материјал. Уколико Крагујевчани, до почетка маја, сакупе више од 30 тона стакла, град ће добити "оригами" - контејнер у који може стати тона стаклене амбалаже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво