Крагујевац: Контејнери за разврставање отпада

На шездесет локација на територији Крагујевца Јавно комунално предузеће "Шумадија", у сарадњи са компанијом "Секопак", поставило је 140 пластичних контејнера за раздвајање секундарних сировина.

За сакупљање амбалажног отпада на шездесет локација у Крагујевцу постављена су по два или три контејнера за сакупљање пет амбалаже и лименки, стакла и папира.

Циљ је да грађани стекну навику разврставања отпада који ће се једном месечно, специјалним возилом, одвозити у рециклажни центар.

"Јако лепо изгледају, функционални су, али ми као грађани би требало да се придржавамо, да само оно што је обележено убацујемо у тај контејнер", каже Зорица Миловановић из Крагујевца.

Ово је један од начина очувања животне средине и елиминисања неправилног одлагања отпада, а за комунални отпад и даље ће се користити метални контејнери. Међутим, ни њих нема довољно, због чега се у многим приградским насељима стварају дивље депоније. Тај проблем ће, како кажу у комуналном предузећу, бити решен до краја године набавком довољног броја контејнера.

"Циљ нам је да мотивишемо суграђане да одвајају отпад који касније долазе код нас у рециклажни центар, одакле се врши обрада такве врсте отпада и прослеђује овлашћеним оператерима на даље збрињавање", наводи Немања Димитријевић, директор ЈКП "Шумадија".

Стакло је, поред алуминијума, једини сто посто рециклабилни материјал. Уколико Крагујевчани, до почетка маја, сакупе више од 30 тона стакла, град ће добити "оригами" - контејнер у који може стати тона стаклене амбалаже.

број коментара 0 Пошаљи коментар