Археолози са Кембриџа на локалитету Дреновац

У доба неолита централни Балкан био је средиште европске цивилизације. Вероватно највеће насеље са више од две хиљаде становника, налазило се у Дреновцу крај Параћина. Откривено је приликом изградње ауто-пута и интензивно се истражује већ десетак година. Домаћим археолозима прикључили су се и стручњаци са Кембриџа.

У доба неолита људи на простору данашње Србије живели су у складу са природом, скромно али добро организовани, а у свакодневни живот уносили и дозу уметничке креације.

Куће су грађене од природних и људима доступних материјала, једноставно, али вешто. Четири и по хиљаде година пре нове ере пећ је увек била са северне сране, а улаз са југозападне. Локалитет Дреновац заинтересовао је и истраживаче са универзитета у Кембриџу који ових дана завршавају геоархеолошка истраживања.

„Архитектура је овде фантастична, имате дивне фигурине венере, праву индустрију грнчарије, аутентичне остатке кућа, ово је заиста све фантастично”, каже професор Чери Френч са Одсека за археологију на Кембриџу.

Најстарије ископине у Дреновцу датирају из шестог миленијума пре нове ере, а прави процват насеље је доживело у доба младје неолитске винчанске културе.

С правом га називају неолитски мегалополис јер је на простору од педесетак хектара геомагнетним сондирањем откривено између 600 и 700 кућа. За то време имопозантан број, што свакако фасцинира научнике.

„Ово је изузетно налазиште, куће су веома довро очуване и имамо аутентичан материјал на поду грађевина. Веома је добро имати нетакнуте слојеве из којих је могуће узети узорке за анализу”, наводи Ијан Остерајхер, докторанд на Кембриџу.

Најбоље очувани остаци неолитских кућа у Дреновцу су једва двадесетак метара од Коридора 10, а идеја је да се све то заштити и уреди, изгради прилаз и једног дана покаже туристима и путницима у транзиту.

„Мислим да су колеге са Кембриџа виделе праву вредност овог локалитета, на жалост ми већ деценију и по да у то уверимо и све ове који одлучују о нашој егзистенцији и овог пројекта”, каже археолог Славиша Перић.

Археолошки камп у Дреновцу наставља се током лета, а до тада у лабораторијама у Кембриџу биће анализирани узорци керамике и фрагмената из неолитских кућа.

број коментара 0 Пошаљи коментар