Међународни дан Рома

На Међународни дан Рома припадници те националне мањине у нашој земљи указују на најчешће проблеме које у друштву имају - незапосленост, сиромаштво, неуређена насеља. Наводе да има побољшања у области образовања и здравства. У Србији живи око сто педесет хиљада Рома и по бројности су друга национална мањина.

Празник, првобитно установљен да слави ромски језик, културу, симболе - Дан Рома је и подсећање на проблеме са којима се суочавају. У Врању живе у неколико насеља, чине шест одсто становништва.

Кажу да имају много проблема, а најчешће се жале на лошу инфраструктуру.

Неки се и не жале: "Наша деца почела су да похађају добру школу, и средњу и економску, и идемо набоље."

Велики проблем за већину Рома у Србији је живот у нелегализованим насељима, без урбанистичких планова.

"Велики проблем када Роми желе да изграде неку нову, своју кућу, да не могу да прибаве никакву документацију ни грађевинску дозволу", каже Звездан Рамић, потпредседник Националног савета ромске националне мањине.

Дејан Ивановић, градски већник за националне мањине наводи: "Корак по корак, иде се у поправљање инфраструктуре по ромским насељима, то радимо са Саветом Европе и преко Министарства. То ће бити у другом делу календарске године где ћемо путем пројеката урадити."

"Уложили смо доста и у озакоњење објеката и у улагања у путну инфраструктуру када су у питању ромска насеља", каже Драгана Митровић, градоначелница Вршца.

Бољи су резултати у образовању откако раде педагошки асистенти, свест о значају школовања ромске деце мења се на боље. Добар пример је Висока школа за васпитаче у Вршцу, у којој Роми похађају наставу на матерњем језику.

"Овде добијамо заиста најспособније, најупорније ромске студенте који су веома спремни за борбу једну животну, а притом су способни да усвоје знања и вештине које им се овде нуде", наводи Јелена Пртљага, директорка Вискоке школе струковних студија за васпитаче у Вршцу.

"Радим у ПУ "Наше дете", каже Каја Раимовић, педагошки асистент у Врању: "Пуно улажемо у то да се сва деца на територији града Врања и у околини упишу, тако да сва деца која су ту, могу да се упишу у предшколску установу."

Позитивни су помаци и по питању здравствене заштите Рома, а едукација се и даље наводи као приоритет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво