Мање првака у лесковачким школама

Ове године у Лесковцу ће бити стотинак првака мање и то се неће осетити у разгранатој мрежи школа. Међутим проблем је што родитељи чак и из сеоских средина уписују децу у две основне школе у центру града. Поднето је више од стотину захтева.

Квалитет наставе, безбедност, изглед и атмосфера у школи, критеријуми, традиција, искуства пријатеља - многобројни су разлози због којих родитељи заобилазе школу у свом крају и дете уписују у неку другу.

"По препоруци пријатеља који су већ имали искуство уписао сам свог сина у дотичну школу", каже подитељ Аладин Станисављевић.

А Биљани Ивковић је пресудна близина школе јер, каже, има троје деце.

И стручњаци кажу да је најбоља школа она која је најближа. Осамостаљивање детета је кључно.

"И за родитеље мање ангажовања, дете одраста са својим другарима из комшилука. Може само да оде у школу", каже Драгана Станисављевић, педагог.

У последње три године велики број захтева родитеља стиже на адресу Основне школе "Светозар Марковић" у центру Лесковца. Ове године очекују стотину првака.

"Посебну атмосферу гајимо према талентованој деци где им помажемо да постигну још боље резултате", објашњава Тамара Јанковић, директорка ОШ "Светозар Марковић" у Лесковцу.

На само 500 метара даље другачија слика. Иако је ово једина основна школа на југу Србије са математичким одељењем, часовима кинеског језика, најбољим шахистима број првака је преполовљен. Од када је укинута реонизација школа настали су кажу и проблеми.

"Није долазило до оваквих ситуација да се поједине школе боре за 2 или 3 одељења", каже Предраг Здравковић, директор ОШ "Вук Караџић" Лесковац.

Могућност избора лесковачкој Основној школи "Петар Тасић" донео је сегрегацију. Већина ученика су Роми и сви настављају даље школовање. Нови правилник могао би то да промени.

Горан Филиповић, директор лесковачке ОШ "Петар Тасић" се нада да ће то важити за све школе са тог подручја:

"И да ће се Роми уписивати и у друге школе, а да се деца која припадају нашој школи, деца српске националности врате код нас."

У 22 основне школе са 65 издвојених одељења у Лесковцу ове године биће уписан 1.051 првак, стотинак мање него лане. Имајући у виду велику разуђеност територије града сви се надају да ниједна школа неће добити катанац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво