Обука Пироћанаца за рад у текстилној индустрији

У Пироту је у току обука за шиваче - којих је све мање последњих година - упркос томе што је тај град некада имао највећи текстилни комбинат. Обука се одржава уз подршку НСЗ, Окружне привредне коморе, Техничке школе и локалне самоуправе која је за ову намену издвојила милион шестсто хиљада динара.

Након завршетка теоријског дела у Техничкој школи, тридесетак полазника, углавном без искуства и завршене текстилне школе, покушава да савлада основе шивења. Већини је ово прва обука, а некима вид преквалификације.

 

„Ја сам ћилимарка по струци, али дошла сам овде у „Е Мирољо"да научим да шијем, ваљда ћу то да савладам", каже Марина Тодоровић, полазница обуке за шиваче.

„Два месеца сам већ радила, шила сам, али сам дошла на обуку да мало боље научим, да боље увежбам и после да нађем посао”, каже Слађана Џунић.

Ивица Јаначковић, инструктор обуке, каже да ће их за ова три месеца научити да шију:

„Најтеже је после, када дође до израде рецимо углављивања рукава, ‘штирцовања’ крагне...”

Практична обука обавља се у текстилној компанији „Е Мирољо”. Недостају им, кажу, стручни радници јер се ових дана завршава опремање још једне велике хале у којој би ускоро требало да почне производња.

„Чињеница је да је наишао један период смене генерација, тако да је доста старих, искусних шивача-конфекционара, отишло у пензију. Сада је потребна нова, млада радна снага и управо овај пут води ка томе да се створе нове генерације”, каже Љубомир Сотиров, заменик директора компаније „Е Мирољо" у Пироту.

Локална самоуправа Пирота ове године издвојила је 19 милиона динара за неколико пројеката којима се подстиче запошљавање.

„Једна од активности ће бити да објавимо конкурс за предузетнике и послодавце, да могу да користе наше субвенције за кредите. Дакле, они ће моћи да узимају кредите код банака у износу до три милиона динара за своје потребе, а ми ћемо да плаћамо део камате”, наводи Владан Васић, градоначелник Пирота.

Осим за шиваче, тренутно се у Пироту реализују обуке и за ИТ сектор, за рад на си-ен-си машинама, програм стручне праксе, подршка кроз субвенције за самозапошљавање и програм јавних радова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво