Меленци: Унапређење пчеларства

У околини Зрењанина ове године биће посађено 20 хиљада багрема како би се повећале површине за испашу пчела. Све интересантнија је могућност апи-туризма за чији развој помоћ нуде Словенци, а наши одгајивачи заложиће се да пчеларство постане ваннаставна активност у основној школи.

Међународни сајам пчеларства "Пчела фест" у Меленцима код Зрењанина започео је уз вруће банатске крофне за посетиоце.

 

"600 крофни данас ћемо пећи. Иде и мед у крофне, како да не!"

Пети пут су Меленци домаћини сусрета пчелара који је овога пута окупио и госте из Румуније, Републике Српске, Словеније и Хрватске. Осим традиционалних све чешће се нуде органски производи од меда специфичне намене.

"Мало да се понуде неке неуобичајене ствари потрошачима, јер то је интересантно и бољи је пласман и продаја", каже Ивица Стојшин, пчелар из Новог Бечеја.

У Банату је све већи број пчелара. Оснивањем ученичке задруге, пчеларство ће се као ваннаставна активност наћи и у основној школи у Меленцима.

"Планирамо да оснујемо једну малу организацију при школи, то ће бити секција пчеларства, а ми ћемо им помоћи у свему томе", каже Милан Попов из Удружења пчелара Меленци.

Засноване на лековитом дејству меда у Европи су све траженије апикоморе и апитуризам. Пчелари из Словеније колегама из Србије нуде значајну помоћ у овој области.

Томаж Рогељ, директор Туристичке организације Блед каже: "Одмах смо нашли заједничке теме, као бициклистички туризам, то је опет једна ствар која добро вуче и ово пчеларство где смо ми стварно добро развијени"

У Србији је регистровано 5200 пчеларских газдинстава уз милион двестотине шездесет хиљада кошница. Са аспекта апитуризма велики потенцијал за рурални развој наших села.

број коментара 0 Пошаљи коментар