Хортикултура као пример добре праксе

Ивана Стојиновић из Пољопривредне школе са домом ученика у Шапцу, освојила је прво место на Републичком такмичењу из хортикултуре са максималних 100 бодова. Континуирани рад ученицима и професорима, до сада је донео много награда јер је школа обезбедила све да дјаци не само уче већ и вежбају.

Све што научи у учионици, Ивана Стојиновић, може да примени и на школској економији. За хортикултуру  каже да је и наука и уметност. Приликом израде аранжмана, поштује сва правила али, слуша и своје срце.

"Неопходно је пратити облик, величину и боју аранжмана, наравно, и свој унутрашњи осећај и искористити своју машту", каже Ивана Стојиновић, која је освојила 1.место на Републичком такмичењу

Ученици Пољопривредне школе не уче само да гаје већ и да разумеју цвеће.

"За добар аранжман је неопходно волети природу, волети биљке, поштовати њихове особине, њихов природни раст, и управо тако их поставити у аранжману, баш онако како у природи расту", наводи професор Милена Стаменић.

Док су неки од ученика због породичне традиције одлучили да се баве пејзажном архитектуром, други о цвећу раније нису много знали.

"Док нисам дошао у ову школу, нисам знао буквално ништа око баште, ни у башти да радим, а како сам овде дошао све сам то научио и заволео и буквално знам како биљка дише", наводи ученик Михаило Јездић.

Пет часова практичне наставе седмично, вежбе из биодекорације и цвећарства у стакленику, пластенику и лејама, као и размена шабачких и ученика  из Француске, допринели су да се дјаци Пољопривредне школе у свој град, сваке године враћају са наградама.

"Сваке друге године ми одлазимо код њих, они овде долазе гледају како ми радимо, каква је наша пракса, одлазимо код њих, гледамо њихов начин рада", каже ученица Александра Ђукић.

"Код нас у школи постоји затворен круг производње, цвећарских, дендролошких врста и врста зачинског лековитог биља у пластеничкој производњи и на отвореном. По завршетку школе наши ученици су у потпуности оспособљени за самосталну производњу", каже професор Жељко Елор.

Поред гајења и неговања цвећа и прављења аранжмана, шабачки ученици и њихови професори, пројектовали су и уредили парковски простор у школи као и многе зелене површине у граду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво