Хортикултура као пример добре праксе

Ивана Стојиновић из Пољопривредне школе са домом ученика у Шапцу, освојила је прво место на Републичком такмичењу из хортикултуре са максималних 100 бодова. Континуирани рад ученицима и професорима, до сада је донео много награда јер је школа обезбедила све да дјаци не само уче већ и вежбају.

Све што научи у учионици, Ивана Стојиновић, може да примени и на школској економији. За хортикултуру  каже да је и наука и уметност. Приликом израде аранжмана, поштује сва правила али, слуша и своје срце.

"Неопходно је пратити облик, величину и боју аранжмана, наравно, и свој унутрашњи осећај и искористити своју машту", каже Ивана Стојиновић, која је освојила 1.место на Републичком такмичењу

Ученици Пољопривредне школе не уче само да гаје већ и да разумеју цвеће.

"За добар аранжман је неопходно волети природу, волети биљке, поштовати њихове особине, њихов природни раст, и управо тако их поставити у аранжману, баш онако како у природи расту", наводи професор Милена Стаменић.

Док су неки од ученика због породичне традиције одлучили да се баве пејзажном архитектуром, други о цвећу раније нису много знали.

"Док нисам дошао у ову школу, нисам знао буквално ништа око баште, ни у башти да радим, а како сам овде дошао све сам то научио и заволео и буквално знам како биљка дише", наводи ученик Михаило Јездић.

Пет часова практичне наставе седмично, вежбе из биодекорације и цвећарства у стакленику, пластенику и лејама, као и размена шабачких и ученика  из Француске, допринели су да се дјаци Пољопривредне школе у свој град, сваке године враћају са наградама.

"Сваке друге године ми одлазимо код њих, они овде долазе гледају како ми радимо, каква је наша пракса, одлазимо код њих, гледамо њихов начин рада", каже ученица Александра Ђукић.

"Код нас у школи постоји затворен круг производње, цвећарских, дендролошких врста и врста зачинског лековитог биља у пластеничкој производњи и на отвореном. По завршетку школе наши ученици су у потпуности оспособљени за самосталну производњу", каже професор Жељко Елор.

Поред гајења и неговања цвећа и прављења аранжмана, шабачки ученици и њихови професори, пројектовали су и уредили парковски простор у школи као и многе зелене површине у граду.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 07. апр 2019, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

Ivani Stojinovic,ucenici SPS u Sapcu

Uz duzno postovanje,divnog coveka,najboljeg ucenika u celoj generaciji srdacno pozdravljam i cestitam !Slavojka Vucetic prof.

(субота, 06. апр 2019, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Najlepse cestitke za vas!

Predivno, volimo prirodu, posebno biljke. Najvise volimo zelenu travu i tratincice. Nastavite i sirite svoje znanje, jer to je podrucje koje moze samo da raste.