У Рековцу жељни посла

За куповину Фабрике проводника у Рековцу нико се није јавио на јавни оглас. Погон се налази у једној од најсиромашнијих општина у којој практично нема никакве привреде, а недостатак радних места је и главни разлог за одлазак мештана у веће градове.

И када је дан сунчан, главна улица у Рековцу је скоро празна. Мештани кажу да је податак о 11.000 становника, колико их је у општини било према последњем попису, сада само лепа жеља.

После деценија рада, приватизација, стечаја, затворени су рековачки погони Полета, Левча, Купреса, Фабрике проводника.

Катанац на капији погона фабрике проводника у Рековцу могао је да буде избегнут 2012. године, када су за куповину била заинтересована два купца, каже Зоран Нићифоровић, бивши радник и синдикалац који је са руководством Фабрике учествовао у преговорима. Тај тренутак није искоришћен.

"Искрено, ја сам био заговорник, с обзиром да је ова фабрика имала и потенцијалног купца, да то поново буде фабрика каблова", каже Нићифоровић. "Међутим, то више није реалност и волео бих да било шта ради, само да се запосли народ, јер овде ради само оно што је на буџету."

На јавни позив за продају фабрике проводника нико се није јавио. Почетна цена од 679.000 евра била је превисока за потенцијалног купца.

"Имамо радну снагу, млади су жељни да раде. Доста људи, посебно млади, одлазе из општине Рековац, они који су одлучили да остану не бирају шта ће радити тако да ми као руководство општине смо ту да подржимо било ког инвеститора који дође", наводи др Александар Ђорђевић, председник Општине Рековац.

Златног доба када је кроз капију фабрике проводника у Рековцу дневно пролазило 450 радника, сви се радо сећају. Надају се новом инвеститору јер сем засада грожђа и воћа овде друге производње практично и нема.

број коментара 0 Пошаљи коментар